Tahićanska burnica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Pseudobulweria rostrata
Tahitipetrel1.jpg
Status zaštite
Status iucn2.3 NT hr.svg

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Procellariiformes
Porodica: Procellariidae
Rod: Pseudobulweria
Vrsta: P. rostrata
Dvojno ime
Pseudobulweria rostrata
(Peale, 1848)
Podvrste
Pseudobulweria rostrata trouessarti
Pseudobulweria rostrata rostrata
Sinonimi
Pterodroma rostrata

Tahićanska burnica (lat. Pseudobulweria rostrata) je morska ptica roda Pseudobulweria iz porodice zovoja. Duga je 39 cm, a teška je 410-520 grama. Ima raspon krila 84 cm. Ima dvije podvrste: Pseudobulweria rostrata trouessarti i Pseudobulweria rostrata rostrata. Prije se podvrstom smatrala i Beckova burnica. Nosila je latinski naziv Pseudobulweria rostrata becki. Tamnosmeđe je boje.

Staništa, populacija i gniježdenje[uredi | uredi kôd]

Živi u Američkoj Samoi, Australiji, Fidžiju, Francuskoj Polineziji, Meksiku, Novoj Kaledoniji, Novom Zelandu, Salomonovim otocima, Tongi, Vanuatuu i možda na Kukovim Otocima. Staništa su joj tropske i suptropske šume. Ovoj vrsti je smanjen rizik za izumiranje jer je nastanjena na velikom broju otoka. Populaciju joj ugrožavaju neki grabežljivi sisavci kao što su crni štakor, divlja svinja i divlja mačka. Sezona gniježdenja kod ovih ptica je između ožujka i srpnja. Gnijezde se u kolonijama koje se prostiru na nekoliko kvadratnih kilometara. Jaja polažu u jazbine. Okvirna populacija ove vrste je 20 000 jedinki.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. siječnja 2009. Pristupljeno 24. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)