Takiji Kobayashi

Izvor: Wikipedija
Takiji Kobayashi
Takiji Kobayashi.JPG
Puno ime 小林 多喜二
Rođenje 13. listopada 1903.
Odate, Akita, Japan
Smrt 20. veljače 1933.
Tokio, Japan
Zanimanje pisac
Književne vrste novela, kratka priča, roman
Portal o životopisima

Takiji Kobayashi (小林 多 喜 二, Odate, Akita, 13. listopada 1903.Tokio, 20. veljače 1933.) bio je japanski autor proleterske književnosti. Najpoznatiji je po noveli Kanikōsen objavljenoj 1929. godine. Novela se bavi teškim životom tvorničkih radnika, ribara i pomoraca na brodu za preradu rakova te opisuje njihovu pobunu protiv tvrtke. Kobayashia su uhitili, mučiili i ubili pripadnici specijalne Tokkō policije dvije godine kasnije.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Kobayashi je rođen u Odate, Akita u Japanu. U dobi od četiri godine njegova se obitelj seli u Otaru, Hokkaido. Obitelj mu nije bila bogata no Kobayashijev ujak plaćao je troškove školovanja te je mogao pohađati srednju komercijalnu školu Hokkaido Otaru i komercijalnu školu za visoko obrazovanje Otaru. Tijekom studija zainteresirao se za pisanje i slao eseje književnim časopisima, radio kao urednik i objavljivao vlastite radove. Jedan od njegovih učitelja u školi bio je ekonomist, kritičar i pjesnik Nobuyuki Okuma. U to vrijeme zbog financijskih poteškoća i ekonomske recesije priključuje se radničkom pokretu.

Nakon završene škole radio je u podružnici Otaru banke Hokkaido Takushoku. Na općim izborima 1928. godine Kobayashi je pomogao u izbornoj kampanji kandidata Kenza Yamamota i prisustvovao Yamamotonu govoru u selu na podnožju planine Yōtei. To je iskustvo kasnije prenio u knjigu Higashikutchankō (東 倶 知 安 行). Iste je godine njegova priča 15. ožujka 1928. (temeljena na incidentu od 15. ožujka) objavljena u književnom časopisu Senki ("Standard bitke" na japanskom). Priča prikazuje mučenja koja su vršili pripadnici specijalne policije Tokkō, što je razbjesnilo vladine dužnosnike.

Godine 1929. u Senkiju je objavljen Kobayashijev roman Kanikōsen o posadi broda za ribolov i konzerviranje riba koja odlučuje suprotstaviti se okrutnom upravitelju. Brzo je stekao pozornost i ozloglašenost te je postao stjegonoša marksističke proleterske književnosti. U srpnju istge godine adaptiran je u kazališnu predstavu i izveden je u kazalištu Imperial Garden pod naslovom Sjevero od geografske širine 50 stupnjeva sjeverno (北緯 五十 度 以北). Cjeloviti tekst Kanikōsena u Japanu je postao dostupan tek 1948. godine.

Također 1929. godine Kobayashi je objavio Iznajmljivač u odsutnosti nakon što je radio na nekoliko inačica. Ova knjiga opisuje težak život lokalnih i useljeničkih poljoprivrednika zakupaca na sjevernom otoku Hokaido i njihovu borbu protiv načina na kojem se prema njima odnose bogati zemljoposjednici, za vrijeme Japanskih napora da kolonizaira otok i razvije poljoprivredu i poljoprivrednu industriju. Priča se nalazi u neimenovanom selu 'S.', u blizini grada Asahikawa, duž doline rijeke Ishikari, oko 80 milja sjeveroistočno od Otarua u kojem je živio Kobayashi. Policija, posebno Tokkō je označila Kobayashija za nadzor, a objava Iznajmljivač u odsutnosti (不在 地主, Fuzaijinushi) u časopisu Chūōkōron postala osnova za njegovo otpuštanje s posla u banci.

U proljeće 1930. godine Kobayashi se preselio u Tokio i postao glavni tajnik Japanskog sindikata proleterskih književnika. Dana 23. svibnja uhićen je zbog sumnje da je davao financijsku potporu Japanskoj komunističkoj partiji, a privremeno je pušten 7. lipnja. Po povratku u Tokio 24. lipnja ponovno je uhićen. U kolovozu je progonjen prema Zakonu o javnom redu i policiji iz 1900. godine, te zatvoren u kaznionicu Toyotama. Dana 22. siječnja 1931. godine pušten je uz jamčevinu. Kobayashi se zatim povlači u osamu u vrućem vrelu Nanasawa u prefekturi Kanagawa. U listopadu 1931. godine Kobayashi je službeno postao član zabranjene Japanske komunističke partije.

Dana 20. veljače 1933. godine Kobayashi je otišao u Akasaki kako bi se sastao s kolegom iz Komunističke partije za kojeg se ispostavilo da je bio Tokkōov špijun koji se infiltrirao u stranku i predao ga u ruke policije. Iako je pokušao pobjeći, uhvaćen je i uhićen. Kobayashi je zatim odveden u policijsku postaju Tsukiji, gdje je mučen i ubijen. Policijske vlasti objavile su sljedeći dan da je Kobayashi umro od srčanog udara, a nijedna bolnica nije izvršila obdukciju iz straha od Tokkōa.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Prominent people of Minato City: Takiji Kobayashi. lib.city.minato.tokyo.jp (engleski). Pristupljeno 2. prosinca 2020.
  2. How prewar writer Kobayashi Takiji lived is contemporary question -- Akahata editorial, February 9. The Japan Press (engleski). 2003. Pristupljeno 4. prosinca 2020.