Talent show

Izvor: Wikipedija

Talent show je događaj u kojemu sudionici pokazuju vlastite talente kao što su pjevanje, plesanje, akrobatika, gluma, borilačke vještine, sviranje glazbala itd. kako bi pokazali svoje vještine. Mnogi talent showi su puki nastupi, a ne natjecanja. U slučaju natjecanja, sudionici mogu biti motivirani kako bi nastupali za nagradu, trofej ili bilo koji drugi oblik nagrađivanja.

Mediji[uredi | uredi kôd]

U posljednje vrijeme talent showi su postali značajan žanr reality televizije, kao što su American Idol, Supertalent, X Factor Adria i The Voice koji su zaslužni za stvaranje zvijezda s tržišno uspješnim karijerama iz amatera.

Uspješni izvođači[uredi | uredi kôd]

Neki natjecatelji koji su ostvarili uspješnu karijeru nakon sudjelovanja:

Ime izvođača TV serija Sezona Mjesto
Kelly Clarkson American Idol Prva 1. mjesto
Fantasia Barrino American Idol Treća 1. mjesto
Carrie Underwood American Idol Četvrta 1. mjesto
Jackie Evancho America's Got Talent Peta 2. mjesto
Neal E. Boyd America's Got Talent Treća 1. mjesto
Susan Boyle Britain's Got Talent Treća 2. mjesto
Leona Lewis The X Factor (UK) Treća 1. mjesto
Little Mix The X Factor (UK) Osma 1. mjesto
Tessanne Chin The Voice Peta 1. mjesto
Javier Colon The Voice Prva 1. mjesto

Ne-natjecateljski talent showi za ugroženu djecu[uredi | uredi kôd]

Talent showi mogu biti korišteni kao način za podizanje samopoštovanja, povjerenja i sigurnosti. Neke zajednice i tvrtke vide talent showe kao način za suzbijanje i sprječavanje maloljetničkoga kriminala među djecom, teenagerima i mladim punoljetnicima. Jedan od takvih programa je i Girls Only![1] iz San Diega koji promovira sazrijevanje inače ugrožene djece. Takvi programi osmišljeni su s ciljem smanjenja vjerojatnosti bavljenja kriminalom i maloljetničkom delikvencijom.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Girls Only! Toolkit (PDF). San Diego District Attorney's Office. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 28. svibnja 2015. Pristupljeno 24. lipnja 2015.
  2. Girls Only! Toolkit. San Diego District Attorney's Office. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. prosinca 2014. Pristupljeno 15. prosinca 2014.