Lenkoranjska nizina

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Tališinska nizina)
Lenkoranjska nizina
Lokacija Azerbajdžan
Dužina100 km
ŠirinaNa jugoistoku 5 – 6 km, a na sjeveru 25 – 30 km
Suptropske šume u Hirkanskom nacionalnom parku.

Lenkoranjska nizina ili Tališinska nizina (azerski: Lənkəran ovalığı, ruski: Ленкора́нская ни́зменность, Талы́шская ни́зменность) je nizina i jugoistočnom Azerbajdžanu. Prostire se između Tališinskog visočja i Kaspijskog mora. Ime je dobila po Lenkoranju, najvećem gradu u području. Na jugoistoku široka je 5 – 6 km, a na sjeveru 25 – 30 km. Sastavljena je od 4 reliktne terase koje se postepeno izdižu jedna iznad druge k unutrašnjosti i blago su nagete k obali. Izgrađena je od riječnih i marinskih sedimenata, a u njenoj osnovi leže pijesci, gline i šljunak. Priobalni dio nizine je prepun močvara i jezeraca, a uz samu obalu protežu se peščane dine.

Klima je suptropska i dosta vlažnija u odnosu na susjednu Kura-arasku nizinu. Godišnja količina padalina iznosi 1.400 – 1.700 mm, a maksimalna količina padalina je prisutnaje u jesenjem dijelu godine. Ljeta su veoma topla, s prosječnim srpanjskim temperaturama 24° – 25°C, dok su zime blage sa siječanjskim prosjekom temperature 1,5° – 3,2°C.

Zemljište je ovdje znatno plodnije i to je najvažniji poljoprivredni kraj Azerbajdžana. Plantaški se uzgaja povrće, cvijeće, čaj, riža i duhan. Prirodnu vegetaciju čine listopadne suptropske šume, ali većina njih je degradirana zbog potreba za poljoprivredom. Obale su obrasle trskom, dok u močvarama raste lotos i rijetke šume johe. Šume su bujnije u nešto višim dijelovima u unutrašnjosti (bagrem, hrast, joha).[1]

U južnom dijelu nizine prema Tališinskom visočju nalazi se Hirkanski nacionalni park koji je u potpunosti prekriven šumom. Površina parka je 427,97 km².

Fauna[uredi | uredi kôd]

Životinja Latinski naziv Slika
Porphyrio poliocephalus
Blistavi ibis Plegadis falcinellus
Flamingo Phoenicopterus ruber
Franco linus francolinus
Labud Cygnus
Guska Anser
Liska Fulica atra

Izvori[uredi | uredi kôd]