Tangela

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tangela
Tangela.png

Japansko ime モンジャラ Monjara
Redni broj 114
Generacija prva
Vrsta Travnati
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz -
Razvija se u Tangrowth
Razvoj nakon učenja napada Drevne moći (Ancientpower)
Visina 1,0 m
Težina 35,0 kg
Sposobnost Klorofil (Chlorophyll)/Lisnati čuvar (Leaf Guard)

Tangela (モンジャラ Monjara u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 809 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri - vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Tangele u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi VE | uredi]

Ime "Tangela" iskvaren je oblik engleske riječi "tangle" = zamrsiti, zaplesti; što se odnosi na njen izgled i to što njene vitice čine protivnicima.

U početku, Tangeli je bilo namijenjeno ime "Meduza", jer njene vitice podsjećaju na kosu načinjenu od zmija, kosu koju posjeduje mitsko biće po kojem je trebala dobiti ime, Medusa.

Pokédex podaci[uredi VE | uredi]

  • Pokémon Red/Blue: Čitavo je tijelo skriveno mnoštvom širokih vitica koje nalikuju morskoj travi. Vitice se svijaju dok hoda.
  • Pokémon Yellow: Njeno je lice skriveno mnoštvom gustih, plavih vitica. Kažu kako vitice nikada ne prestaju rasti.
  • Pokémon Gold: Vitice koje skrivaju njeno tijelo uvijek se uvijaju i pomiču. Krajnji rezultat uvelike živcira protivnika.
  • Pokémon Silver: Hvata sve što se pomiče svojim viticama. Njihovo nježno uvijanje izaziva škakljiv osjećaj.
  • Pokémon Crystal: Tijekom borbe pomiče viticama koje prekrivaju njeno tijelo kako bi dosađivala protivnika.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Tangeline vitice lako se otkinu ako ih se grubo zgrabi. Bezbolno je, pa pruža brz način bijega od protivnika. Izgubljene se vitice zamjenjuju novima koje izrastu odmah sljedećeg dana.
  • Pokémon Emerald: Njene vitice lako i bezbolno otpadnu ako ih se grubo zgrabi, omogućujući pritom lak način bijega. Izgubljene se vitice zamjenjuju novima koje izrastuveć sljedećeg dana.
  • Pokémon FireRed: Plave biljne vitice obavijaju identitet ovog Pokémona u zamršenu masu. Viticama hvata sve što se dovoljno približi.
  • Pokémon LeafGreen: Čitavo je tijelo skriveno mnoštvom širokih vitica koje nalikuju morskoj travi. Vitice se svijaju dok hoda.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Obavijena je plavim viticama. Nitko nije vidio lice koje se skriva iza ove izrasline vitica.

U videoigrama[uredi VE | uredi]

Tangela je rijedak Pokémon. U Pokémon Red, Blue, FireRed i LeafGreen, Tangelu se može pronaći na Stazi 21, a u posljednje dvije igre, Tangelu se može naći i na Plaži s blagom. U prvoj generaciji, Tangela je bila jedini "čistokrvni" Travnati Pokémon. U Pokémon Yellow Tangelu se može pronaći u Safari Zoni. U Pokémon Gold, Silver i Crystal, Tangela se nalazi na Stazama 21, 28, 44 i u travi oko Planine Silver.

Tangela ima veoma visoke Defense i Special Attack statistike. Njen Special Defense prilično je nizak. Tangela može naučiti razne ometajuće napade, kao i one koji izazivaju status-efekte. Može naučiti i razne Travnate tehnike, većinom kroz Tehničke uređaje (TM).

U igrama Pokémon Diamond i Pearl, Tangela se može razviti u Tangrowth nakon što nauči Drevnu moć (Ancientpower), koju sada može naučiti prirodnim putem.

Tehnike[uredi VE | uredi]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Ukorjenjivanje (Ingrain) Travnati
Stezanje (Constrict) Normalni
Uspavljujući prah (Sleep Powder) Travnati 5
Upijanje (Absorb) Travnati 8
Povećavanje (Growth) Normalni 12
Otrovni prah (PoisonPowder) Otrovni 15
Šibanje viticom (Vine Whip) Travnati 19
Vezivanje (Bind) Normalni 22
Mega isušivanje (Mega Drain) Travnati 26
Omamljujuća spora (Stun Spore) Travnati 29
Drevna moć (Ancientpower) Kameni 33
Odbacivanje (Knock Off) Mračni 36
Dar prirode (Natural Gift) Normalni 40
Tresak (Slam) Normalni 43
Škakljanje (Tickle) Normalni 47
Zavrtanje (Wring Out) Normalni 50
Siloviti bič (Power Whip) Travnati 54

Statistike[uredi VE | uredi]

HP: 65
 
Attack: 55
 
Defense: 115
 
Special: 100
 
SpAtk: 100
 
SpDef: 40
 
Speed: 60
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi VE | uredi]

Tangela je dosada imala dva veća pojavljivanja. Vođa Dvorane Erika koristila je jednu protiv Asha u epizodi 26, kada se Ash borio za Dugin bedž.

U epizodi 341, Policajka Jenny koristila je Tangelu protiv grupe Gulpina koji su pravili nevolje, unatoč Tangelinoj slabosti prema Otrovnim Pokémonima.