Tankokljuni prion

Izvor: Wikipedija
Pachyptila belcheri
Slender-billed Prion.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Procellariiformes
Porodica: Procellariidae
Rod: Pachyptila
Vrsta: P. belcheri
Dvojno ime
Pachyptila belcheri
(Mathews, 1912.)
Pachyptila belcheri

Tankokljuni prion (lat. Pachyptila belcheri) je vrsta morske ptice iz roda Pachyptila. Latinski naziv dobila je po britanskom mornaričkom časniku i istraživaču Edwardu Belcheru, a prirodna staništa su joj otvorena mora.

Živi na Antarktici, u Australiji, Brazilu, Argentini, Čileu, Falklandskim otocima, Keniji, Mauricijusu, Novom Zelandu, Peruu, Svetoj Heleni, Južnoafričkoj Republici i Urugvaju.

Sivkastoplave je boje. Duga je 27 cm. Teška je 115-180 grama. Raspon krila joj je 56 cm. Hrani se rakovima, lignjama i nekim ribama, a hranu nalazi noću. Većinu vremena provodi na moru, gdje jede, spava i pije morsku vodu.[1] Jako je društvena, često je se viđa u velikim jatima. Okvirna populacija ovih ptica je 7.000.000 jedinki.[2]

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Ove ptice provode vrijeme na kopnu samo tijekom sezone gniježdenja. Gnijezde se u jazbinama ispod stijena ili pod niskim raslinjem. Postavljaju samo bijelo jedno jaje. Oba roditelja se brinu za njega.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. rujna 2009. Pristupljeno 10. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://www.birdlife.org/datazone/species/index.html?action=SpcHTMDetails.asp&sid=3917&m=0[neaktivna poveznica]