Tatjana Gucu

Izvor: Wikipedija

Tatjana Gucu (Odesa, 5. rujna 1976.), sovjetska i ukrajinska športska gimnastičarka rumunjskog podrijetla. Osvajačica je četiri odličja, od čega dva zlatna, na Olimmpijskim igrama u Bareloni 1992., kao i pet odličja, od kojih tri zlatna na Europskom prvenstvu u Nantesu iste godine. Osvojila je i zlato i dva srebra na Svjetskom prvenstvu u Indianapolisu 1991. godine. Time je u svega dvije godine osvojila 12 odličja na tri velika natjecanja, što ju čini jednom od najuspješnijih športskih gimnastičarki koje su se natjecale u tako kratkom vremenskom razdoblju.

Karijeru je završila nakon samo dvije godine te se odselila u Sjedinjene Države, gdje je radila kao gimnastička trenerica u Michiganu. Nastupom na Svjetskom prvenstvu 2003. u Kaliforniji pokušala se vratiti u profesionalnu seniorsku konkurenciju, ali se ni u jednoj od disciplina nije uspjela plasirati u završnicu. Nakon toga se povukla iz natjecateljske gimnastike i vratila treniranju u SAD-u.

Krajem 2017. podigla je buru u gimnastičkoj i međunarodnoj šprtskoj javnosti nakon što je optužila trofejnog bjeloruskog gimnastičara Vitalija Ščerbe za silovanje u dobi od 15 godina.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bryan Flathery. Amid #MeToo, former Soviet gymnast Tatiana Gutsu accuses fellow Olympic gold medalist of rape Washington Post, washingtonpost.com, 17. listopada 2017. (pristupljeno 13. svibnja 2018.)