Tekija u Seonici

Izvor: Wikipedija
Tekija u Seonici
Lokacija Seonica,
Bosna i Hercegovina
Godine izgradnje 1883.
Srušen 1936.
Religija islam

Tekija u Seonici, nekadašnji je derviški hram u naselju Seonica pokraj Konjica. Pripada je nakšibendijskom tarikatu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Seonica je smještena u kanjonu rječice Seončice. Od Konjica je udaljena nepunih 30 km prema jugozapadu i sastoji se od mahala: Donje, Gornje i Poretka. U Gornjoj mahali nalazi se džamija s drvenim minaretom. Sagrađena je oko 1880. godine, a zaklada je Bege (Begajete) Begeta, kćeri Omer-begove, a udovice Muharema Buturovića. Za izdržavanje džamije uvakufila je čiftluk Bjelovčine kod Konjica i Podine u Seonici. Za ovo uvakufljenje napisala je vakufnamu koja se nije sačuvala.

Prvi mutevelija njenog vakufa bio je njen brat Osman Nuri, koji je oko 1883. godine, u blizini svoje kuće u Seonici, sagradio halvetijsku tekiju, u kojoj je bio nje prvi šejh (1883-1890). Poslije smrti šejha Osmana Nurije za šejha ove tekije postavljen je šejh Ahmed-beg Buturović, koji je ovu dužnost vršio do njenog zatvaranja 1912. godine. Tekija je pripadala nakšibendijskom tarikatu, kome je pripadao i šejh Osman Nuri ef. Begeta. Sastojala od dviju prostorija od kojih je veća imala mihrab.[1] Tekiju je studenog 1936. godine odnijela nabujala rijeka Seončica. Nikada nije obnovljena, ali su 2018. godine u Seonici predstavnici Tekije Mejtaš, a u ime šejha Halila ef. Brzine, održali sastanak sa Zavičajnom udrugom za zaštitu povijesnih spomenika i kulturnog naslijeđa Neretvice. Na navedenom sastanku nisu precizirani nikakvi zaključci, ali je izvjesno da će u Seoničkoj Gornjoj Mahali, na parceli koju će uvakufiti Ahmed Buturović sin Džafera i Hajrije biti podignuta tekija, kao duhovno naslijeđa tekije koju je bio osnovao šejh Osman Nuri Begeta.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Derviške tekije u Seonici i okolini. medzlis-konjic.com. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. ožujka 2021. Pristupljeno 30. prosinca 2020.
  2. Tekija u Seonici. SIN Neretvica. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 30. prosinca 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]