Tena Štivičić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Tena Štivičić (Zagreb, 5. rujna 1977.), hrvatska je dramatičarka.

Životopis[uredi VE | uredi]

Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (odsjek: dramaturgija) 2001. godine. Magistrirala je na Goldsmiths Collegu u Londonu. Kao dramaturginja radila je na projektima u kazalištima GDK Gavella, GK Trešnja, Mala scena i Kazalištu Ulysses. Kao dramatičarka debitira 1999. dramom Nemreš pobjeć od nedjelje u režiji Tee Gjergjizi i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Drama je potom postavljena i u Mestnom gledališču u Sloveniji, u Raum Dreiunddreisigu u Švicarskoj, Ateljeu 212 u Srbiji, te 2010. godine u Ludens Teatru u Koprivnici. Izvedena je i kao radio-drama na hrvatskom, njemačkom i slovačkom radiju.

Njezina najuspješnija drama jest Fragile izvedena u Hrvatskoj, Njemačkoj (više različitih produkcija), Sloveniji, Velikoj Britaniji, Turskoj i Austriji. Drama Fragile je u Londonu postavljena u prestižnom kazalištu Arcola Theatre, a u Ljubljani u Slovenskom mladinskom gledališču u režiji Matjaž Pograjca postavši hit predstava sa preko 30 festivalskih gostovanja u zemlji i inozemstvu te 8 osvojenih nagrada na raznim festivalima. Od nekoliko njemačkih produkcija teksta najuspješnija je bila ona premijerno izvedena 2011. godine u Staatstheater Stuttgart u režiji André Roesslera. Autorica je za dramu Fragile dobila brojne nagrade uključujući prestižnu Europsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni tekst na festivalu Heidelberger Stückemarkt.

2007. praizvedena je njezina drama Krijesnice u režiji Janusza Kice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava je bila iznimno gledana, te praćena dobrim kritikama, a gostovala je i na prestižnom festivalu nove Europske drame u Wiesbadenu. U njoj je jednu od svojih posljednjih uloga odigrao legendarni hrvatski glumac Vanja Drach. Krijesnice su uskoro postavljene i u Srbiji (Atelje 212, Beograd, režija: Tanja Mandić Rigonat), Bugarskoj (Mladežki Teatar Nikolai Binev, Sofija) te u desetak produkcija u Njemačkoj od čega je prva bila u Hessisches Staatheater Wiesbaden u režiji Tobias Materna 2009. godine.

2007. napisala je jednočinku za omnibus drama Goldoni Terminus (Eduardo Erba/Tena Štivičić/Rui Zink) koje su premijerno izvedene na Venecijanskom bijenalu.

2009. po narudžbi ZKM-a piše dramu Sedam dana u Zagrebu[1] za projekt Orient Express koji je okupio šest kazališta, članova Europske kazališne konvencije, te se izvodio na željezničkim postajama u nekoliko gradova regije. Ista drama je kasnije postavljena i u Crnoj Gori.

2011. praizvedena je njezina drama Nevidljivi u režiji Douglas Rintoula i produkciji Transport Theatre iz Londona i New Wolsey Theatre iz Ipswicha. U Hrvatskoj je premijerno izvedena nekoliko godina kasnije u GDK Gavella u režiji Matjaž Pograjca. Drama je adaptirana u istoimeni film koji je režirao Danis Tanović.

2013. godine sudjeluje u međunarodnom koprodukcijskom projektu Europa za koji piše tekst zajedno sa uglednim dramskim piscima kao što su Lutz Hübner, Malgorzata Sikorska-Miszczuk i Steve Waters , a u koprodukciji uglednih kazališta kao što su Repertoarno kazalište Birmingham (Velika Britanija), Državno kazalište Dresden (Njemačka), Poljsko kazalište Bydgoszcz (Poljska) i Zagrebačko kazalište mladih (Hrvatska). Predstavu je režirao Janusz Kica.

Veliki uspjeh postiže 2014. godine praizvedbom drame Tri zime koju režira Howard Davies, jedan od najpoznatijih engleskih kazališnih redatelja, vlasnik čak tri nagrade Olivier (najprestižnije britanske kazališne nagrade) u jednom od najvažnijih kazališta današnjice - londoskom National Theatre. To je jedan od najvećih uspjeha suvremene hrvatske drame u svijetu, te konačna afirmacija autorice na londonskoj kazališnoj sceni. Autorica je za dramu osvojila prestižnu Susan Smith Blackburn nagradu koja se dodjeljuje dramskim spisateljicama s engleskog govornog područja. U Hrvatskoj predstavu režira Ivica Buljan u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Predstava postiže veliki uspjeh kod publike i kritike, te osvaja brojne nagrade na festivalima u zemlji i regiji. Drama je uspješno postavljena i u Estoniji, Njemačkoj i Sloveniji.

Tena je kolumnistica časopisa Zaposlena. 2007. izdaje zbirku kolumni Odbrojavanje (Profil), a 2010. drugu zbirku kolumni Vrag ne spava (Profil). 2008. izdaje zbirku drama Dvije i druge (Profil), a 2015. zbirku drama Nevidljivi (Hena Com).

Kao dramaturginja gotovo redovito surađuje sa redateljicom Lenkom Udovički i Kazalištem Ulysses.

Od 2003. živi i radi u Londonu.

Kazalište[uredi VE | uredi]

Praizvedbe kazališnih drama[uredi VE | uredi]

Praizvedbe drama za djecu[uredi VE | uredi]

Filmografija[uredi VE | uredi]

Scenariji za dugometražne filmove[uredi VE | uredi]

Nagrade[uredi VE | uredi]

Broj kazališnih produkcija u razdoblju od 1999. do 2017. godine[uredi VE | uredi]

Tena Štivičić je uz Ivanu Sajko (koja broji 60-tak produkcija svojih dramskih tekstova) najizvođenija hrvatska dramska autorica. Miro Gavran sa više od 250 različitih kazališnih produkcija drži apsolutno prvo mjesto najizvođenijeg hrvatskog dramatičara. Hrvatski dramski pisci sa zapaženim uspjehom u inozemstvu su i Ivor Martinić, Nina Mitrović i Slobodan Šnajder.

Zemlja Broj produkcija
Njemačka 12
Hrvatska 9
Srbija 4
Engleska 3
Slovenija 3
Austrija 1
Bugarska 1
Crna gora 1
Švicarska 1
Italija 1
Estonija 1
Turska 1
UKUPAN BROJ PRODUKCIJA 38

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. - Službena stranica ZKM-a O predstavi. pristupljeno 1. kolovoza 2010.