Tenkovska bojna "Kune"

Izvor: Wikipedija
Tenkovska bojna "Kune"
Osnovana 2007.
Država Hrvatska
Grana Hrvatska kopnena vojska
Vrsta tenkovska postrojba
Veličina 500 Vojnika
Dio Gardijska oklopno-mehanizirana brigada
Sjedište Vojarna Gašinci 3. Gardijske brigade "Kune", Đakovo
Oprema tenkovi M-84
Zapovjednici
Trenutačni
zapovjednik
bojnik Goran Anić
Znakovlje
Beretka crna

Tenkovska bojna "Kune" postrojba je u sastavu Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Jedina je čista tenkovskoj postrojba u Hrvatskoj vojsci, opremljena tenkovima M-84. Postrojba je smještena u vojarni 3. gbr "Kune" u Đakovu. Nosi naziv jedne od legendarnih gardijskih brigada iz Domovinskog rata - Kuna.

Tenkovska bojna Kune sastoji se od pet tenkovskih satnija, te Zapovjedne i Logističke satnije. U Zapovjednoj satniji jesu postrojbe borbene potpore u vidu POLO voda, veze i izvidnika, dok su u Logističkoj satniji postrojbe borbeno-servisne potpore, koje u takvoj tehničkoj postrojbi obavljaju izuzetno zahtjevnu i značajnu zadaću tehničkog održavanja, opskrbe, transporta i saniteta.

Pripadnici tenkovske bojne sudjeluju u partnerskim ciljevima GOMBR-a, a pojedinačno i u međunarodnim misijama, i to ponajprije kao pripadnici OMLT-a i TF u operaciji ISAF u Afganistanu te trenutno u misiji RS u Afganistanu, UNIFIL Libanon te drugim UN i NATO mirovnim operacijama.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]