Teodor Studit

Izvor: Wikipedija
Sveti Teodor Studit
Sveti Teodor Studit
Rođen 759.
Preminuo 826.
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Istočne pravoslavne Crkve
Istočne katoličke Crkve
Spomendan 11. studenog
Portal o kršćanstvu

Sveti Teodor Studit (759.826.), kršćanski svetac, redovnik, asket i književnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Teodor Studit je rođen 759. kao sin dvorskog činovnika. Kasnije postaje poznati upravitelj samostana te djeluje kao asket i propovjednik. Godine 798. preselio se sa svojim učenicima u Studitski samostan, gdje je stekao veliko poštovanje u Crkvi. Teodor je uveo strog red u samostanu koji se sastojao od mnogo molitve i težačkog rada.

Kao ugledan pastor i redovnik koji se borio protiv svih nepravilnosti u Crkvenim pitanjima, usprotivio se nekanonskom razvodu i ponovnom vjenčanju cara Konstantina VI., iako je brak bio odobren od strane patrijarha Tarazija. Zbog toga je bio podvrgnut mučenju i protjeran u izbjeglištvo. Ubrzo nakon smrti Konstantina VI. vratio se u samostan. Kada se postavilo se pitanje krunjenja Konstantinovog nasljednika, Teodor se ponovo pobunio protiv cara i patrijarha, i opet biva protjeran na dvije godine.

Po smrti cara Nikefora I., Teodor se trijumfalno vraća u svoj samostan. Kasnije opet ulazi u sukob; ovaj put protiv ikonoborstva. Kada je car Leon V. Armenac sazvao sabor protiv poštovanja ikona, Teodor je ustao protiv carske politike. U ikonoborstvu je video kršenje slobode Crkve, a u poricanju vidljivosti Krista narušavanje potpunosti Njegove ljudske prirode. Umro je u progonstvu 826. godine, okružen svojim učenicima.[1]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. svetniki.org, pristupljeno 3. siječnja 2016.