Teodor iz Amasije

Izvor: Wikipedija
Sveti Teodor iz Amasee
Sveti Teodor iz Amasee
Preminuo 17. veljače 306.
Amasea (danas Amasya u Turskoj)
Kanoniziran prije kongregacije
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Pravoslavna Crkva
Spomendan 9. studenog
Simboli vojničko odijelo
Zaštitnik oluja, vojnika
Portal o kršćanstvu
Njegov grob u Veneciji.
Teodor iz Amasije

Teodor iz Amasee (? - Amasea, 17. veljače 306.), kršćanski svetac mučenik za vjeru; prvi zaštitnik Venecije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Teodor je bio levantskoga podrijetla, po nekim izvorima iz Cilicije a po drugim iz Armenije. Prema njegovoj hagiografiji, bio je vojnik u rimskoj legiji. Često ga se naziva i Teodor Tioron (po imenu grada Tira) jer je on prema nekim izvorima, bio pripadnik Cohors Tironum (Tirske kohorte), prema drugima jer je on bio tir (vojnik novak). U zapadnom kršćanstvu ga se obično naziva Teodor iz Amasee, po imenu antičkoga grada Amasee u Pontu, gdje je pretrpio svoje mučeništvo. U istočnom kršćanstvu često ga zovu Teodor Regrut (Novak).

Kad je počeo progon kršćana pod carem Maksimijanom (305.311.), Teodor nije krio da je i on kršćanin, te je zbog toga osuđen i zatvoren u tamnicu. Tamnica je zapečaćena jer je sudac želio da Teodor umre od gladi. Po kršćanskoj tradiciji, njemu se u tamnici javio Isus Krist i ohrabrio ga govoreći: "Ne boj se Teodore, ja sam s tobom. Ne uzimaj više zemaljske hrane i pića, jer ćeš biti u drugom životu, vječnom i neprolaznom, sa mnom na nebesima." Kršćani također vjeruju da se u tom trenutku pojavilo mnoštvo anđela u tamnici i da se je cijela tamnica osvijetlila, njih su također vidjeli stražari i jako su se uplašili.

Nakon tog događaja sveti Teodor izveden iz je iz tamnice, mučen i osuđen na smrt - spaljivanjem na lomači. Najstariji tekst o mučeništvu sv.Teodora objavio je Hippolyte Delehaye u svojoj knizi Les legendes grecques des saints militaires, (str 227.) u 19. stoljeću.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

U 12. stoljeću tijelo mu je preneseno u Brindisi, gdje se slavi kao zaštitnik grada. Mnoge crkve u Konstantinopolisu, Jeruzalemu, Damasku, i drugim gradovima kršćanskog istoka nose njegovo ime. Stara venecijanska crkva San Teodoro, koja je kasnije srušena zbog proširenja bazilike sv. Marka, također je bila posvećena svecu. U podnožju Rimskog Palatina je vrlo stara crkva, kružnog oblika, posvećena Svetom Teodoru, kojeg rimljani zovu San Toto. Vjernici vjeruju da sv. Teodor ima iscjeliteljske moći i donose bolesnu djecu u njegove hramove. Njemu se moli i zaziva protiv oluja.

Ikonografija[uredi | uredi kôd]

Njegova borba sa zmajem (koji je predstavljen kao krokodil, na njegovom kipu na stupu na Trgu svetog Marka) je ikonografski prizor i čin preuzet od puno popularnijeg sveca Svetog Jurja.[1] Krajem devetog stoljeća došlo je do miješanja i dupliciranja pojedinosti iz života svetaca, tako dobar poznavatelj kršćanske ikonografije Helmur Nikal primjećuje; jedan drugi svetac znan kao Teodor Stratelates ("General") doživio je svoj svoje mučeništvo u Pontskoj Herakleji, no i njemu je pripisano čudo - ubijanja zmaja.[2]

Katolička crkva slavi sveca 9. studenog, a dio pravoslavnih crkava slavi ga 17. veljače.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Duncan Robertson, The Medieval Saints' Lives: Spiritual Renewal and Old French Literature., str. 51-52.
  2. Helmut Nickel, "Of Dragons, Basilisks, and the Arms of the Seven Kings of Rome" Metropolitan Museum Journal 24 (1989:25-34) str. 33

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]