Tepih

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Perzijski ćilim iz Tabriza, 16. st., Victoria and Albert Museum, 10.5 m × 5.3 m s 47–54 uzlova na cm²

Tepih (od starogrčkog τάπης, tápēs uz perzijski frsch - „poklopiti”[1]) ili prostirač je jednodijelni tekstilni proizvod određena oblika i dimenzija, namijenjen za prekrivanje podova[2], a ponekad i zidova (zidni tepih). U pravilu se sastoji od gazeće površine (gornji dio tepiha po kojem se hoda, a može biti glatka ili vlasasta, kada se obično naziva flor, eng. pile) i podloge (naličje tepiha koje osigurava kompaktnost i čvrstoću tijekom uporabe).

Za tepih vlasaste površine (s florom) uvriježio se naziv sag, dok se naziv ćilim rabi za tepih glatke i vlasaste površine, većinom orijentalna dizajna i podrijetla, ili domaće izradbe kao rukotvorina[2]. Serdžada je manji molitveni prostirač koji muslimani koriste za molitvu. Najkvalitetniji su i najcjenjeniji vuneni tepisi, premda su u širokoj uporabi i jeftiniji od slame (hasura), kokosovih vlakana i sl., te čvrsti i trajni tepisi od polipropilenskih, akrilnih ili poliamidnih (najlonskih) umjetnih vlakana[2].

Tepisi se danas većinom izrađuju strojno (posebne tehnike tkanja, uzlanja i prepletanja), a samo skupocjeni orijentalni ćilimi izrađuju se ručnim uzlanjem vunenih ili čak svilenih niti, pri čem se razlikuje perzijski (perzijski ćilim) i turski način uzlanja (npr. anatolijski tepih, čiprovački tepih i bosanski ćilim). Tepih je to cjenjeniji što je broj uzlova na jediničnoj ploštini veći[2].

Najstariji pronađeni tepih iz Pazirika istkan je prije više od 2500 godina.

Prvi su se tepisi vjerojatno izrađivali u Srednjoj Aziji prije 4 ili 5 tisuća godina. Zasad najstariji pronađeni tepih je iz okolice Pazirika (Zlatno Altajsko gorje, Sibir). Od 50-ih godina se proizvodi tepih u proizvoljnoj dužini odnosno traka u raznim širinama čak do 6 metara koja se siječe po potrebi[3].

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Marleen Stoessel: Geschichte. Auf dem Teppich bleiben. In: Tagesspiegel. 5. Dezember 2009
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Prostirač na Hrvatskoj enciklopediji LZMK; pristupljeno 14. kolovoza 2018.
  3. Zbirka autora: Gewebetechnik, Fachbuchverlag Leipzig 1978. str. 378-419.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tepih