Termotehnička postrojenja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Termotehnička postrojenja održavaju u zadanim prostorima mikroklimatske uvjete primjerene namjeni tih prostora neovisno o meteorološkim prilikama. Ona su općeprisutna u suvremenom okruženju, a s porastom standarda i tehnološkog razvitka njihova primjena postaje sve učestalija.

Termotehnika kao dio strojarstva proučava projektiranje, konstrukciju, upravljanje, postavljanje i održavanje uređaja za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i njihove elemente, kao što su pumpe, ventilatori, kompresori, izmjenjivači topline, cjevovodi itd.

Jedna je od zadaća strojarskog inženjera da takva postrojenja i pripadne instalacije projektira u skladu sa zahtjevima koji proizlaze iz namjene i arhitektonskog rješenja prostora, pa se tako npr. bitno razlikuju zahtjevi kojima projektant mora udovoljiti u slučaju grijanja neke stambene zgrade, grijanja i ventilacije industrijske hale, klimatizacije bolničkog prostora ili hlađenja odnosno zamrzavanja robe u hladnjači. Pri tome se naročita pažnja posvećuje racionalnom korištenju energije uz uporabu obnovljivih izvora gdje je to moguće. ,

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]