The Falcon and the Winter Soldier

Izvor: Wikipedija
The Falcon and the Winter Soldier
FormatSuperhero
Drama
Misterija
Akcija
AutorMalcolm Spellman
RazvojKari Skogland
GlazbaHenry Jackman
GlumciSebastian Stan
Anthony Mackie
Wyatt Russell
Erin Kellyman
Danny Ramirez
Georges St-Pierre
Adepero Oduye
Don Cheadle
Daniel Brühl
Emily VanCamp
Florence Kasumba
Julia Louis-Dreyfus
Država podrijetla SAD
Jezikengleski
Broj epizoda6
Broj sezona1
Produkcija
ProducentAriella Blejer
Dawn Kamoche
Izvršni producent(i)Kevin Feige
Louis D'Esposito
Victoria Alonso
Nate Moore
Kari Skogland
Malcolm Spellman
Trajanje epizode49 - 59 min.
Prikazivanje
TV kućaDisney+
Emitiranje19. ožujka23. travnja 2021.
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

The Falcon and the Winter Soldier (hrv. Sokol i Ratnik zime) američka je televizijska miniserija iz 2021. godine redatelja Malcolma Spellmana koju je stvorio za streaming platformu Disney+ i temelji se na istoimenim likovima Marvel Comicsa, Samu Wilsonu i Buckyju Barnesu.

Miniserija je smještena u Marvel Cinematic Universe (MCU), u kontinuitetu s filmovima u franšizi, a odvija se nakon događaja iz filma Osvetnici: Završnica (2019). Sokol i Ratnik zime producira Marvel Studios.

Sebastian Stan i Anthony Mackie repriziraju svoje uloge kao Bucky Barnes i Sam Wilson iz prijašnjih filmova. Glavna glumačka postava su Wyatt Russell, Erin Kellyman, Danny Ramirez, Georges St-Pierre, Adepero Oduye, Don Cheadle, Daniel Brühl, Emily VanCamp, Florence Kasumba i Julia Louis-Dreyfus. U rujnu 2018. godine Marvel Studios radio je na nekoliko televizijskih serija za Disney+, fokusirajući se na sekundarne likove MCU filmova. Snimanje serije započelo je u listopadu 2019. u Atlanti u Georgiji, a u Češku se preselilo u ožujku 2020. U proljeće je proizvodnja zaustavljena zbog pandemije COVID-19, a snimanje je nastavljeno u Atlanti u rujnu 2020.

Sokol i Ratnik zime premijerno je prikazana 19. ožujka 2021., a završila je 23. travnja 2021. To je druga televizijska serija u četvrtoj fazi MCU- a. Četvrti film Kapetana Amerike u razvoju je kao nastavak miniserije.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Šest mjeseci nakon događaja u filmu Osvetnici: Završnica, Sam Wilson i Bucky Barnes surađuju na globalnoj avanturi koja će testirati njihove vještine i strpljenje.[1]

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

  • Sebastian Stan kao James "Bucky" Barnes / Ratnik zime / Bijeli vuk: Super vojnik za kojeg se vjeruje da je poginuo tijekom Drugog svjetskog rata, pretvorio se u nemilosrdnog ubojicu nakon ispiranja mozga. On je najbolji prijatelj Stevea Rogersa. Serija prikazuje kako se Barnes pokušava prilagoditi modernom svijetu bez Rogersa. I Wilson i Barnes žive u sjeni ideala Kapetana Amerike, Wilsonove sumnje dolaze u sukob s Barnesom, koji je još uvijek vrlo zaštitnički nastrojen prema Rogersovoj ostavštini.
  • Anthony Mackie kao Sam Wilson / Sokol / Kapetan Amerika: Osvetnik i bivši član "USAF Pararescuemena" specijaliziranog za zračnu borbu zahvaljujući posebnom krilatom odijelu. Na kraju filma Osvetnici: Završnica, Rogers Wilsonu daje štit Kapetana Amerike, a serija istražuje što znači za afroamerikanca da preuzme ulogu Kapetana Amerike.
  • Wyatt Russell kao John Walker / Kapetan Amerika / U.S. Agent: Časnik američke mornarice koji boluje od PTSP-a i kojeg je vlada izabrala za novog Kapetana Ameriku.
  • Erin Kellyman kao Karli Morgenthau: Vođa antidomoljubne skupine Flag-Smasher, koji vjeruju da je svijet bio bolji prije Snap-a, i bore se za rušenje granica između naroda.
  • Danny Ramirez kao Joaquin Torres: pripadnik američkog ratnog zrakoplovstva u savezništvu s Wilsonom.
  • Georges St-Pierre kao Georges Batroc: Plaćenik i vođa kriminalne skupine LAF.
  • Adepero Oduye kao Sarah Wilson: Sestra Sama Wilsona. Lik je predstavljen kako bi podsjetio Sama na njegov život u Louisiani i doveo u pitanje njegove sumnje u ideji da postane novi Kapetan Amerika.
  • Don Cheadle kao James "Rhodey" Rhodes: Pripadnik Osvetnika i časnik američkog ratnog zrakoplovstva. Rhodes je Samov mentor i pomaže mu da razmotri prednosti i mane svoje moguće uloge Kapetana Amerike.
  • Daniel Brühl kao Baron Helmut Zemo: Bivši sokovski pukovnik i terorist odgovoran za raspad Osvetnika u filmu Kapetan Amerika: Građanski rat. Serija prikazuje Zemoa kako je izgubio sve i plaća za svoje zločine. U seriji Zemo nosi tradicionalnu ljubičastu masku koja se koristi u stripovima.
  • Emily VanCamp kao Sharon Carter / Agent 13 / Power Broker: Bivša S.H.I.E.L.D.-ova i CIA-jina agentica, unuka Peggy Carter koja je postala kriminalac poznat kao Power Broker nakon događaja iz filma Građanski rat.
  • Florence Kasumba kao Ayo: član Dore Milaje, kraljevske garde Wakande.
  • Julia Louis-Dreyfus kao Valentina Allegra de Fontaine: Grofica zainteresirana za Walkera.

Epizode[uredi | uredi kôd]

  1. New World Order
  2. The Star-Spangled Man
  3. Power Broker
  4. The Whole World Is Watching
  5. Truth
  6. One World, One People

Budućnost[uredi | uredi kôd]

U travnju 2021., istog dana kada je objavljena finalna epizoda serije, objavljeno je da je u razvoju četvrti film Kapetana Amerike koji su napisali Spellman i Dalan Musson, objavljeno je da će u filmu glumiti Wilson kao Kapetan Amerika, nastavljajući radnju nakon događaja iz serije.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]