The Sims (videoigra)

Izvor: Wikipedija
The Sims
ProizvođačMaxis
Izdavač(i)Electronic Arts
Distributer(i) Algoritam
Dizajner(i)Will Wright
Programer(i)Jeffrey Charvat
Jim Mackraz
SerijalThe Sims
Nadnevak izlaskaMicrosoft Windows

4. veljače 2000.
28. veljače 2000.
Japan travanj 2000.
Mac OS
25. srpnja 2000.
Linux
12. ožujka 2003. PlayStation 2
14. siječnja 2003.
31. siječnja 2003.
GameCube & Xbox
25. ožujka 2003.

4. travnja 2003.
Žanr(ovi)Igra simulacije života
Način(i) igreJedan igrač
Dobna granicaESRB: T (Teen)

ELSPA: 15+
PEGI: 7+

OFLC: G8+
PlatformaMicrosoft Windows, OS X, Android, BlackBerry OS, Windows Phone, iOS, PlayStation 3, Xbox 360, Nintendo DS, N-Gage (service), Wii, Nintendo 3DS
Kronologija sezona

(—)
The Sims 2
(2004.)

The Sims strateška je videoigra iz 2000. godine, simulacija života, koju je razvila tvrtka Maxis, a izdao ju je Electronic Arts. Igra je simulacija svakodnevnih aktivnosti jednog ili više virtualnih ljudi (Simsa) u kućanstvima u predgrađu koje se nalazi u blizini izmišljenog grada. Igrači kontroliraju prilagodljive Simseve dok slijede ciljeve u karijeri i vezama. Igrači također mogu koristiti prihod svojih Simsa za obnovu svog životnog prostora, kupnju pokućstva ili odjeće za svoje domaćinstvo. Igrači također mogu odabrati društveni i uspješan život.

Razvoj igre vodio je Will Wright, a igra je bila nastavak Wrightove ranije SimCity serije. Sedam "paketa proširenja" (DLC-a) objavljeno je od 2000. do 2003. godine, od kojih je svaki dodao nove stavke, likove i značajke. Prvi je put u prodaju puštena 4. veljače 2000., i prodana je u više od 6.3 milijuna primjeraka zbog čega je postala najprodavanija računalna igra u povijesti.[1] Zajedno s dodacima prodana je u više od 25 milijuna primjeraka. Od prvog puštanja u prodaju igre The Sims izašlo je sedam dodataka i nastavak igre, The Sims 2 (s vlastitim dodacima). Objavljeno je nekoliko nastavaka - The Sims 2 (2004.), The Sims 3 (2009.) i The Sims 4 (2014.) godine.

Način igranja[uredi | uredi kôd]

Struktura igre je umjetni životni program zasnovan na agentima, igrica u pozadini kreira događaje. Umjetne inteligencije igre je napredna, a Simsi će na vanjske uvjete reagirati neovisno, iako je često intervencija igrača potrebna kako bi Simsi ostali na dobrom putu. Igrica tehnički ima neograničenu vrijednost ponavljanja, jer ne postoji način da istinski pobijedite u igri, a igrač može igrati neograničeno. Opisana je kao više poput igračke nego igre.

Igrač utječe na Simse te im izdaje naredbe kao što su interakcije s objektima ili drugim simsima. Sim može primati goste na svoju kućnu parcelu, pozvani ili ne. Ako su omogućeni u opcijama igre, Sims imaju određenu količinu slobodne volje, što im omogućuje autonomnu interakciju s njihovim svijetom. Međutim, igrač može nadjačati većinu tih autonomnih radnji otkazujući ih u redu radnji na vrhu zaslona. Za razliku od simuliranih okruženja u igrama poput SimCity, SimEarth ili SimLife, Sims nisu u potpunosti autonomni. Oni nisu u stanju poduzeti određene radnje bez određenih naredbi, poput plaćanja računa, pronalaska posla, vježbanja i začeća djece. Sims komuniciraju na izmišljenom jeziku koji se zove Simlish, a koji se uglavnom sastoji od mumljanja i izgovaranja besmislica.

Igrač može donositi odluke o vremenu provedenom u razvoju vještina Sima, poput vježbanja, čitanja, kreativnosti i logike dodavanjem aktivnosti na Simsov dnevni red. Svakodnevne potrebe kao što su higijena i prehrana mogu i moraju se također zakazati. Iako Sim može samostalno izvoditi ove radnje, možda im neće dati učinkovit prioritet i može pretrpjeti posljedice zbog zanemarivanja vlastitih potreba. Osim toga, Simsi moraju održavati uravnoteženi proračun i obično dopunjavati prihod dobivanjem posla. Simsi mogu zaraditi unapređenje ispunjavanjem vještina i održavanjem prijateljstva s drugima za svaku razinu, što dovodi do novih naziva radnih mjesta, povećanih plaća i različitog radnog vremena. Simsi mogu kod kuće stvarati i prodavati različita umjetnička djela i predmete.

Iako u igri nema konačnog cilja, u igrici postoji stanja neuspjeha. To se postiže tako da zadnji Sim u kućanstvu umre, bilo gladovanjem, utapanjem, vatrom ili strujnim udarom (ili od prirodnih uzroka / starosti u određenim verzijama). Kad Sim umre, pojavit će se nadgrobni spomenik ili urna (u kasnijim paketima proširenja prvo će se pojaviti Grim Reaper), a duh preminulog Sima može progoniti zgradu u kojoj je umro. Osim toga, Sims može zauvijek napustiti igru i nikad se ne vratiti ili se mogu odrasti dvojica odraslih Simsa u lošoj vezi, što će na kraju rezultirati iseljavanjem jednog od njih. Djeca će biti poslana u vojnu školu ako padnu s nastave ili ako nisu ispunila svoje potrebe (posebno kada je glad vrlo mala), socijalni radnik odvest će ih iz kućanstva i više se neće moći vratiti.

Građenje[uredi | uredi kôd]

Kada je igrač u načinu igre "Uživo", igrač ima mogućnost ući u način "Izgraditi" ili "Kupiti" kako bi zaustavio vrijeme i obnovio kuću ili parcelu. Kad igra započne, svaka obitelj započinje s §20 000 simoleona (bez obzira na broj članova). Ta se sredstva mogu upotrijebiti za kupnju male kuće ili slobodnog zemljišta na zaslonu susjedstva. Nakon kupnje parcele, igrač može izgraditi ili preurediti kuću u načinu gradnje ili kupiti ili premjestiti namještaj u načinu kupnje. Sve arhitektonske i prilagodljive značajke i namještaj u načinima gradnje i kupnje slijede sustav kvadratnih pločica u kojem se predmeti moraju postaviti na pločicu. Zidovi i ograde protežu se uz rub pločice i mogu pratiti rub pločice ili ga prelaziti dijagonalno, ali predmeti namještaja ne mogu se postavljati ni na jednu stranu prekrižene pločice. Osnovna igra sadrži preko 150 predmeta, uključujući namještaj i arhitektonske elemente.

Izvori i razvoj[uredi | uredi kôd]

Ideju za igru The Sims Will Wright dobio je nakon požara u Oaklandu 1991. kada je izgorjela njegova kuća, a zajedno s njom i većina njegovih stvari. Zbog toga se, zajedno s obitelji, morao preseliti i ponovno izgraditi svoj život; ti su ga događaji doveli do inspiracije za stvaranje računalne igre koja bi simulirala život. Igra se uz to temelji i na SimCityju, još jednoj računalnoj igri koju je dizajnirao Wright, a u kojoj igra upravlja gradom i njegovim građanima.

Wright je Maxisu prvi put predstavio ideju virtualne "kuće za lutke" 1993. dok je još razvijao svoju ideju, a djelatnici tvrtke prijedlog su dočekali skeptično; sredinom 1990-ih smatralo se da računalni hardware nije sposoban za izvođenje takvih simulacija. 1995. je Electronic Arts (EA) ponudio Wrightu da nastavi razvijati ideju koju će zatim objaviti EA. Razvijanje igre, koja je u početku bila poznata kao "Project X", započelo je 1995.

1997. ime projekta promijenjeno je u "The Sims" kao asocijacija na ostale, relativno uspješne, "Sim" igre iz sredine 1990-ih. Prije uspjeha igre nakon njezinog puštanja u prodaju 2000., EA je vjerovao da će The Sims podbaciti.

Igra The Sims koristi kombinaciju 3D i 2D grafike. Sami Simljani napravljeni su korištenjem 3D grafike, dok su svi predmeti i okolina napravljeni u dvije dimenzije.

Dodaci[uredi | uredi kôd]

The Sims je jedna od igara s najviše dodataka odnosno ekspanzija. Ovdje je potpuni popis dodataka za igru The Sims (kronološkim redom):

  1. The Sims: Livin' Large ili The Sims: Livin' It Up u Europi (kolovoz 2000.): novi predmeti, događaji i Simljani te mogućnost igre u više susjedstva.
  2. The Sims: House Party (ožujak 2001.): predmeti vezani za zabave kao što je plesni podij.
  3. The Sims: Hot Date (studeni 2001.): omogućava Simljanima da pozovu druge Simljane na spoj u novom gradskom središtu
  4. The Sims: Vacation ili The Sims: On Holiday u Europi (ožujak 2002.): omogućava igračima da Simljane odvedu na godišnji odmor i to na različite lokacije kao što su plaže, šume ili planine.
  5. The Sims: Unleashed (rujan 2002.): omogućava Simljanima da udome i nauče trikovima kućne ljubimce i proširuje susjedstvo koje sada uključuje i "Stari grad" ("Old Town").
  6. The Sims: Superstar (svibanj 2003.): omogućava Simljanima posjet "Studio gradu" ("Studio Town") koji je nalik Hollywoodu, a Simljani mogu postati i nove zvijezde
  7. The Sims: Makin' Magic (listopad 2003.): omogućava Simljanima upotrebu magije i bacanje čarolija, a postaje dostupan i novi "Magični grad" ("Magic Town").

Kompilacije[uredi | uredi kôd]

Kompilacije s originalnim The Sims igrama[uredi | uredi kôd]

Igra The Sims je doživjela brojena izdanja. Ta izdanja nisu ekspanzije odnosno dodaci, nego kompilacije osnovne igre i nekog od već izdanih dodataka i dodatnog sadržaja za igru. Ta izdanja uključuju:

  • The Sims Deluxe Edition (2002.): Kompilacija osnovne igre, dodatka The Sims: Livin' Large, programa za stvaranje nove odjeće The Sims Creator, 25 novih predmeta i 50 novih odjevnih predmeta. Mnogi obožavatelji negodovali su zato što je ekskluzivni sadržaj bio dostupan samo kupcima ove kompilacije.
  • The Sims Double Deluxe (2003.): Uključuje The Sims Deluxe Edition, The Sims: House Party i ekskluzivni sadržaj. Za razliku od sadržaja uključenog u The Sims Deluxe Edition, predmeti iz Double Deluxea mogli su se besplatno preuzeti sa službenih stranica.
  • The Sims Mega Deluxe (25. svibnja 2004.): Kompilacija igara The Sims, The Sims: Livin' Large, The Sims: House Party i The Sims: Hot Date.
  • Potpuna kompilacija osnovne igre i njezinih sedam dodataka:
    • The Sims Complete Collection; Sjeverna Amerika (studeni 2005.): Potpuna kolekcija sadrži originalnu igru i svih sedam dodataka, dodatne sadržaje iz Deluxe Editiona i Double Deluxea i alat The Sims Creator. Ova kompilacija dolazi na četiri CD-a. Inačica za Apple Macintosh prodaje se na jednom DVD-u.
    • The Complete Collection of The Sims; Ujedinjeno Kraljevstvo: Najnovija kompilacija koja sadrži osnovnu igru i svih sedam dodataka.
    • The Sims: Full House; Australija: Australsko izdanje Full House ili Puna kuća sadrži osnovnu igru, svih sedam dodataka i disk koji najvljuje igru The Sims 2. Za razliku od američkog izdanja čiji je sadržaj bio na četiri CD-a, ovo je izdanje bilo na 12 CD-a, s odvojenim dodacima i osnovnom igrom.

Kompilacije dodataka[uredi | uredi kôd]

Kompilacija dodataka puštena je u prodaju 2005.:

  • The Sims: Expansion Collection Volume One sastoji se od The Sims: Unleashed i The Sims: House Party.
  • The Sims: Expansion Collection Volume Two sastoji se od The Sims: Hot Date i The Sims: Makin' Magic.
  • The Sims: Expansion Collection Volume Three sastoji se od The Sims: Vacation i The Sims: Superstar.

Još jedna serija dodatka puštena je u prodaju 2005:

  • The Sims: Expansion Three-Pack Volume 1 sastoji se od The Sims: Unleashed, The Sims: Superstar i The Sims: House Party.
  • The Sims: Expansion Three-Pack Volume 2 sastoji se od The Sims: Hot Date, The Sims: Vacation i The Sims: Makin' Magic.

Interne šale i Easter eggsi[uredi | uredi kôd]

Malcolm Landgraab i Shiny Things Inc.[uredi | uredi kôd]

Ime Michaela Landgraaba (ili samo prezime Landgraab) pojavljuje se već u igri SimCity 3000 gdje postoji tvrtka "Malcolm Landgraab Industries", a "Shiny Things Inc." je ime jedne od industrijskih zgrada. U igri The Sims Landgraab je šef Shiny Things Inc.-a, proizvođača kuhinjskih pomagala u igri. Kao interna šala, u igri The Sims za konzole Malcolm Landgraab pojavljuje se kao otac igračevih bezvrijednih cimera Dudleyja i Mim Landgraab. U dodatku za igru The Sims: Hot Date, jedan od šoping centara u središtu grada zove se Landgraab. Ime se koristi i u igri The Sims 2 gdje postoji određeni broj townieja koji se prezivaju Landgraab, a s ekspanzijom Open for Business dolazi i Simljanin koji imanom Malcolm Landgraab the 4. koji vodi noćni klub i trgovinu eletrkoničke opreme.

Obitelj Goth[uredi | uredi kôd]

Obitelj Goth (jedna od obitelji koja dolazi s originalnom igrom) čiji su članovi Mortimer i Bella, bračni par, te njihova kći Cassandra zaslužna je za određenu dozu crnog humora u igri zato što potiče mnoge asocijacije na smrt i očaj u brojnim situacijama. Goth predstavlja skupinu adolescenata i mladih ljudi koji nose crnu odjeću i pišu mračnu i depresivnu poeziju ili književnost.

Suprugovo ime Mortimer dobiveno je od latinskog korijena i francuske riječi, mort, što znači smrt. Suprugino ime Bella dobiveno je od latinskog korijena belli- ili bellum, što znači rat ili borba (iako je to i talijanska riječ koja znači "lijepa"). Također, kćerino ime Cassandra dolazi od grčkog izraza za "onu koja zbunjuje/zarobljava muškarce". Osim toga, dom obitelji Goth veoma je nalik ukletim vilama i čak ima i malo groblje i duhove koji noću lelujaju zemljištem.

100 dana u kućanstvu[uredi | uredi kôd]

Jednom kad obitelj provede 100 dana u istom kućanstvu igrač će dobiti poruku koja mu čestita stoti dan koji njegova obitelj provodi u kući, nakon čega slijede zanimljivosti o igri, njezinoj produkciji i samim Simljanima. To se nastavlja dok više nema zanimljivosti koje bi se mogle prikazati.

Pojavljivanja zvijezda[uredi | uredi kôd]

Tijekom serije igara The Sims pojavilo se mnogo slavnih osoba kao što su Drew Carey u The Sims: House Partyju i Christina Aguilera, Avril Lavigne, Andy Warhol i Marilyn Monroe u The Sims: Superstaru. Uz to, sa službenih su se stranica, kao dodatci za Superstar, su se sa službenih stranica mogli preuzeti Jon Bon Jovi, Richie Sambora, Freddie Prinze, Jr. i Sarah McLachlan.

Recenzije[uredi | uredi kôd]

Odaziv kritičara
Recenzije
ObjavioRezultat
NESSGG
AllGame4.5/Predložak:Plural[2]
CVG
Crash
EGM31/40[7]
Sinclair User
Your Sinclair
Nagrada
ObjavioNagrada
Zzap!64Gold Medal

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.gamespot.com/pc/strategy/simslivinlarge/news_2857556.html
  2. Couper, Chris. Bubble Bobble-Review. Allgame. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. studenoga 2014. Pristupljeno 12. travnja 2013.
  3. Penn, Gary; Kidd, Graeme; Stone, Ben. Travanj 1987. A Day at the Seaside. Crash. Newsfield. str. 30–5. ISSN 0954-8661 Prenosi Internet Archive
  4. Bubble Bobble Review. Crash. Listopad 1987. str. 132–133. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. veljače 2016. Pristupljeno 10. kolovoza 2012. Alt URL
  5. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor CVG
  6. Bubble Bobble Review. C+VG (72): 14–15. Listopad 1987. Pristupljeno 10. kolovoza 2012.
  7. Pogreška u citiranju: Nevažeća <ref> oznaka; nije zadan tekst za izvor EGM63
  8. Bubble Bobble Review. Sinclair User (68): 50. Listopad 1987. Pristupljeno 10. kolovoza 2012.
  9. Bubble Bobble Review. The Games Machine (1): 66. Studeni 1987. Pristupljeno 10. kolovoza 2012.
  10. Bubble Bobble Review. Your Sinclair. Rujan 1991. str. 56. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. veljače 2016. Pristupljeno 10. kolovoza 2012. Alt URLArhivirana inačica izvorne stranice od 18. lipnja 2014. (Wayback Machine)
  11. Bubble Bobble Review. Zzap!64. Newsfield Publications. Listopad 1987. str. 12. Pristupljeno 23. lipnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]