Thief: The Dark Project

Izvor: Wikipedija

Thief; The Dark Project je igra na računalu, prva u istoimenoj seriji tvrtke Eidos, razvijena u Bostonu u Looking Glass Studios. Novina igre Thief koja ju je izdvajala u tada novom žanru igara iz perspektive prvog lica (poput Dooma i Wolfenstein 3Da je bio stil igranja. Iako je borba i odbrana bila dio i Thiefovog koncepta, igraču je naglašeno preko upustva ali i stilu u kojem je igra izgrađena, da je najbolja strategija šunjanje. Dragulj svjetlobe (light gem), alat na donjem dijelu ekrana, informira igrača koliko svjetla pada na njega i koliko je vidljiv neprijateljskim stražarima, a odjek koraka Garretta (heroja igre i majstorskog lopova) odlikuje se ovisno o materiji na koju je stupao: metal i keramika su bučni, tepih i rastlina tihi, a kaldrma negdje između.

Svijet Thiefa je izuzetno bogat, uveliko zahvaljujući činjenici što igrač nije prinudjen munjevito trčati po prostoru, već se kretao polako, često čekajući i osluškujući, gledajući naokolo da nadje robu da krade -- što više, to bolje.

U osnovi radnje je Garretov opstanak u tamnom fantastičnom svijetu. U dijetinjstvu Garrett je bio sirota; jednog dana na ulici se mašio po kesu čovjeka kojeg je on jedini mogao vidjeti, i taj čovjek dječku otkriva da je član tajnog i tajanstvenog društva, Čuvara (Keepers), nakon čega mu predlaže da se pridruži, jer "potrebni su nama takvi kao ti.". Garrett pristaje i prolazi "dugo obrazovanje," koje ga vodi u mladost i u početak igre. Kako igraču otkriva priča, Garrett odlazi, pronašavši "bolju primjenu za njihove lekcije". I tako počinje Garretov složen i zanimljiv put kroz igru.


Nuvola apps package games.png Nedovršeni članak Thief: The Dark Project koji govori o videoigrama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.