Thomas Pynchon

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Thomas Pynchon
Puno ime Thomas Ruggles Pynchon
Rođenje 8. svibnja 1937. Glen Cove, New York, SAD
Književni period postmodernizam

Thomas Ruggles Pynchon (1937.), američki pisac, jedan od najistaknutijih predstavnika postmodernizma u književnosti. Za roman Gravity's Rainbow (1973.) dobio je Nacionalne knjiške nagrade te ga spominju kao mogućeg kandidata za Nobelovu nagradu za književnost. Poznat je po opsežnim romanima u kojima kombinira stvarne i izmišljene povijesne događaje, znanstvene koncepte i elemente detektivske priče. Pynchonov književni svijet karakteriziraju crni humor, otuđenost, paranoja te plošni i ponekad groteskni likovi. Uživa svojevrsni kultni status, dijelom i zbog vrlo malo poznatih podataka o njegovom životu. Ne pojavljuje se u javnosti te se nagađalo da pod imenom Thomas Pynchon piše više autora, ili pak da je riječ o američkom piscu Jeromeu Davidu Salingeru.

Biografija[uredi VE | uredi]

Djela[uredi VE | uredi]

V.[uredi VE | uredi]

Pynchonov prvi roman. Fabulu na okupu drži misteriozna potraga za V., entitetom koji se u različitim epizodama pojavljuje na različite načine. Hrvatskim čitateljima zanimljiv i po spomenu Gabrielea D'Annunzia, talijanskog pjesnika i političara iredentista koji je sa stotinjak talijanskih legionara 1919. zauzeo Rijeku i priključio je Kraljevini Italiji. Pynchon koristi riječku povijesnu epizodu ne bi li potcrtao atmosferu moralne i političke dekadencije u jednoj od brojnih fabularnih linija. V. je 1963. dobio nagradu Fondacije Williama Faulknera, kao najbolji debitantski roman. Nakon objave, New York Times je pisao o Pynconu kao mladom autoru koji mnogo obećava, hvaleći njegov energičan i maštovit stil, robusni humor i ogromnu količinu informacija.

The Crying of Lot 49[uredi VE | uredi]

Jedini Pynchonov kraći roman. Smatra se da najbolje predstavlja Pynchona čitateljima koji ne poznaju njegovu prozu. Radnja je smještena u Kaliforniju 1960-ih. Roman prati neobičnu potragu protagonistice Edipe Maas i otkriće velike poštanske zavjere čiji korijeni sežu do srednjeg vijeka. Knjiga je objavljena 1966., a na hrvatskom dostupna od 1998. u prijevodu Jasenke Šafran, pod naslovom Dražba predmeta 49.

Gravity's Rainbow[uredi VE | uredi]

Remek-djelo američkog postmodernizma, iznimno opsežan i kompleksan roman koji je Pynchonu priskrbio Nacionalnu knjišku nagradu. Uspoređuju ga s Uliksom Jamesa Joycea, nesumnjivim romanom broj 1 svjetskog modernizma. Zbog složenosti i nepristupačnosti, drži se jednim od najtežih, ali i najgenijalnijih književnih uradaka današnjice. Gravity's Rainbow nije dobila Pulitzerovu nagradu - žiri ju je ocijenio opscenom i nečitljivom.

Vineland[uredi VE | uredi]

Roman tematizira američko društvo 1980-ih, a kod kritike nije najbolje prošao.

Mason & Dixon[uredi VE | uredi]

Hvaljeni roman o astronomu Charlesu Masonu i geodetu Jeremiahu Dixonu.

Against the Day[uredi VE | uredi]

Dosad najdulje Pynchonovo djelo.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Joseph Heller

Don DeLillo

Kurt Vonnegut

Donald Barthelme

Italo Calvino

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]