Thunder Road (pjesma)

Izvor: Wikipedija
“Thunder Road”
Izvođač Bruce Springsteen
Album Born to Run
Objavljeno 25. kolovoza 1975.
Snimanje 1975.
Žanr Rock
Jezik engleski
Trajanje 4:49
Izdavač Columbia Records
Producent(i) Jon Landau, Bruce Springsteen
Mjesto na albumu
  "Thunder Road" "Tenth Avenue Freeze-Out"
  (1) (2)

"Thunder Road" je pjesma Brucea Springsteena s njegova albuma Born to Run iz 1975. Konstantno se navodi kao jedna od najboljih Springsteenovih pjesama i jedna od najvećih rock pjesama svih vremena.[1][2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pjesma je tokom nastanka prošla mnoge izmjene pa se tako u početku zvala "Wings For Wheels", a prvi je put izvedena 5. veljače 1975. u The Main Pointu u Bryn Mawru. Ta fraza kasnije će se naći u tekstu pjesme.

Stihovi i glazba[uredi | uredi kôd]

Stihovi pjesme opisuju mladu ženu zvanu Mary, njezina dečka, njihove beznadne živote i njihovu posljednju priliku da nešto ostvare. Tematski je vezana uz "Born to Run" s istog albuma.

Glazbeno, pjesma počinje tihim uvodom na klaviru i usnoj harmonici; Springsteen je mnogo godina kasnije u dokumentarcu Wings For Wheels rekao kako je uvod trebao biti dobrodošlica u pjesmu i album, s tim da se aranžman pjesme postupno pojačava u tempu i dinamici. Naslovna fraza ne koristi se sve do sredine pjesme, a zatim se ponavlja. Konačno, nakon završnog stiha slijedi duet saksofona i klavira.

Naslov pjesme potječe od filma Thunder Road s Robertom Mitchumom. Springsteen je rekao kako je na neki način bio inspiriran filmom: "Nisam pogledao film, samo sam vidio poster u predvorju kina."[3]

Priznanja[uredi | uredi kôd]

2004. je svrstana na prvo mjesto "885 najvećih pjesama svih vremena" u izboru WXPN-a (javne radijske postaje Sveučilišta Pennsylvania).[1] Rolling Stone ju je uvrstio na 86. poziciju 500 najboljih pjesama svih vremena.[2] U izboru "1001 najveće pjesme svih vremena" časopisa Q 2003. pjesma je završila na 226. poziciji. Pjesma se našla u knjizi 31 pjesma britanskog pisca Nicka Hornbyja.

U glazbi i popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

"Thunder Road" su obradili mnogi glazbenici kao što su Melissa Etheridge, Cowboy Junkies, Badly Drawn Boy, Mary Lou Lord[4] i Bonnie 'Prince' Billy s Tortoiseom.[5]

U filmu Istraživači s Riverom Phoenixom i Ethanom Hawkeom, ime svemirskog broda kojeg konstruiraju od vrtuljka zove se "Thunder Road".

U epizodi serije Kralj Queensa, Doug svira usnu harmoniku, a zatim upita Spencea "zvuči li kao Thunder Road".

U videoigri Rock Band 2, odjevni predmet koji igrač može kupiti u Rock Shopu zove se Thunder Road. Referirajući se na stihove pjesme, na odjeći piše: "You got a guitar. You learned to make it talk. Slip on this jacket if you're ready for the long walk."

U romanu High Fidelity Nicka Hornbyja, protagonist Rob Fleming svrstava "Thunder Road" na popis svojih pet omiljenih pjesama s A strane.

Nastavak[uredi | uredi kôd]

Nakon objavljivanja albuma Born to Run, Springsteen je napisao nastavak "Thunder Road" nazvan "The Promise" koja eksplicitno spominje prvu pjesmu imenom, ali otkriva daleko pesimističniji pogled na pripovjedačev život i budućnost. Iako rane studijske snimke nikad nisu objavljene, "The Promise" je ušla u legendu kroz koncertne izvedbe na turneji iz 1978. 1999. je ponovno snimljena i objavljena na albumu 18 Tracks.

Povijest koncertnih izvedbi[uredi | uredi kôd]

"Thunder Road" je jedna od Springsteenovih najizvođenijih pjesama. Tijekom turneja Born to Run od 1974. do 1977., Springsteen je uvijek izvodio "Thunder Road" samo uz pratnju klavira; primjer se može naći na koncertnom albumu Hammersmith Odeon London '75. Pjesma je tek krajem turneje počela biti izvođena u cjelovitom aranžmanu. Kasnije, na turneji iz 1978., pjesma se pojavila više puta, a obično je Springsteen radio uvod s pričom o tome zašto ju je napisao. Pjesma je izvođena uz cijeli sastav sve do Other Band Toura iz 1992. i 1993. gdje se pojavila u verziji s akustičnom gitarom i klavijaturama u pozadini.

Pjesma je nakon toga nestala sa Springsteenovih koncerata sve do ponovnog pojavljivanja 1999. na Reunion Touru. Iako je redovito bila izvođena na The Rising Touru i koncertnom DVD-u Live in Barcelona, pjesma se zatim rijetko pojavljivala na Devils & Dust Touru, ovaj put na klaviru. Tijekom Sessions Band Toura nije izvođena, a ponovno se pojavila na Magic Touru 2007. i 2008.

14. lipnja 2008. na Millenium Stadiumu u Cardiffu, Springsteen je posvetio pjesmu televizijskom novinaru i odvjetniku Timu Russertu, svojem dugogodišnjem obožavatelju koji je iznenada umro prethodnog dana. 18. lipnja 2008., Springsteen je preko satelitske veze izveo pjesmu na akustičnoj gitari za Russertovu komemoraciju u Washingtonu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b 885 All Time Greatest Songs. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. prosinca 2006. Pristupljeno 12. studenoga 2006.
  2. a b The RS 500 Greatest Songs of All Time. Rolling Stone. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. lipnja 2008. Pristupljeno 12. studenoga 2006.
  3. Springsteen, Bruce. Concert. Passaic, NJ. 19. rujna 1978. Source
  4. Google Music: Mary Lou Lord. Google. Pristupljeno 1. siječnja 2007.
  5. Google Music: Tortoise & Bonnie "Prince" Billy. Google. Pristupljeno 1. siječnja 2007.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]