Timna (Jemen)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Timna (arapski: تمنع) je drevna prijestolnica Kraljevstva Kataban u Jemenu, nalazi se na oko 180 km jugoistočno od glavnog grada Sane u današnjoj muhafazi Šabvi.

U predislamsko doba, Timna je bila važna točka na karavanskom Putu tamjana i ostale egzotične skupocjene robe za Sredozemlje u Gazu ili za Petru (Jordan) i Damask (Sirija).

Povijest Timne[uredi VE | uredi]

Timna je bila smještena na izlazu iz Vadi Bajhana, plodne doline sa dosta vode čiji je teritorij bio je poljoprivredno zaleđe grada. Gospodarski uzlet Timna je ostvarila tek kad je postala međustanica za trgovinu tamjanom i mirtom. Put do te pozicije i procvat trgovine bio je složen, a to je uspjelo kralju Katabana Shahr Hilalu.

Propast tamjanskog puta teško je pogodio i Timnu, prava propast došla je tek 150. godine kad su Timnu razorile i zapalile vojske Kraljevstva Hadramaut. [1] Nakon toga grad je napušten, preostalo stanovništvo Timne i Katabanskog dvora povuklo se u Ghat Ghayl, 15 km južnije od Timne. Tu su se uspjeli održati nekoliko desetljeća, no i oni su na kraju pali pod navalama Kraljevstva Hadramaut koje je nakon toga sebi pripojilo Kataban.

Tim američkih arheologa 1950-ih god. proveo je prva iskapanja u Timni, nakon njih došle su ekipe iz Francuske i Italije.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 15°00′06″N 45°48′57″E / 15.00167°N 45.81583°E / 15.00167; 45.81583