Tisa (biljni rod)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tisa
Obična tisa na Medvednici
Obična tisa na Medvednici
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Pinophyta
Razred: Pinopsida
Red: Pinales
Porodica: Taxaceae
Rod: Taxus
L.

Tisa (lat. Taxus), rod od desetak vrsta[1] vazdazelenog grmlja i drveća iz porodice tisovki (Taxaceae), od kojih u Hrvatskoj raste obična, Europska tisa ili šumska tisa (T. baccata). Rod je šariren po sjevernoj polutki, osobito po Europi, Aziji i sjeverozapadnoj Africi[2] i Sjevernoj Americi.

Drvo tise je izuzetno tvrdo i otporno na vlagu, tako da nikad ne bubri. Krošnja joj je piramidalna i nepravilna. Iglice su joj duge do 3 centimetra, a ostaju na drvetu do 8 godina. Najčešće je se može naći u društvu sa borovima i bukvama. Dvodomna je, što znači da postoje muško i žensko drvo, a razlikuju se po tome, što ženska biljka ima na sebi crvene ili žute bobice i preko zime.

Biljka je dugovječna i gotovo neuništiva, ne napadaju ga kukci, i u prošlosti su ovo drvo smatrali čuvarom kuće od bolesti i demona. Svi dijelovi biljke su otrovni osim opne na sjemenkama. I iglice i sjemenke su veoma otrovne (taksin) i izazivaju povraćanje, proljeve, oštećenje bubrega i djeluju paralitički na središnji živčani sustav.[3]

Ime roda dolazi od gečkog taxis, red, a odnosi se na pravilno raspoređene iglice na grančicama.

Pogodno je za gradnju.

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Koristi se i u medicini i u istraživanju rada stanica. Taxol (Paclitaxel)[4] je vrsta kemoterapije, jedna od rijetkih kemoterapija koje ja nastala istraživanjem prirodnog lijeka za borbu protiv karcinoma. Radi ugroženosti stabla tise vrste Taxus brevifolia (koje je odumiralo nakon što bi se kora iskoristila) - sastojak koji se koristio u medicini morao se proizvesti kompleksim sintetskim putem.

Vrste[uredi | uredi kôd]

 1. Taxus baccata
 2. Taxus brevifolia
 3. Taxus canadensis
 4. Taxus chinensis
 5. Taxus contorta
 6. Taxus cuspidata
 7. Taxus floridana
 8. Taxus globosa
 9. Taxus mairei
 10. Taxus wallichiana

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Taxus
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Taxus

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Catalogue of Life: 28th November 2017
 2. Hrv.Enc
 3. Priroda i biljke
 4. A Story of Discovery: Natural Compound Helps Treat Breast and Ovarian Cancers. cancer.gov. National Cancer Institute. (31. ožujka 2015.) (engl.) Pristupljeno 16. travnja 2021.