Prijeđi na sadržaj

Tonči Tadić

Izvor: Wikipedija
Tonči Tadić

Rođen 31. ožujka 1962.
Split
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Učitelj(i) Miyako Fujitani

Tonči Tadić (Split, 31. ožujka 1962.), hrvatski majstor borilačkih vještina, fizičar i političar, predsjednik Hrvatskog aikido saveza. Bio je zastupnik u Hrvatskom državnom saboru u četvrtom i petom sazivu.

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Tonči Tadićje rođen u Splitu 1962. godine. S aikidom se upoznao tijekom doktorskog studija fizike u japanskom gradu Osaka. Klub koji je bio najbliži njegovom mjestu stanovanja u Osaki je bio klub majstorice Miyaki Fujitani, supruge američkog glumca Stevena Seagala. U tom klubu je vježbao godinu i pol dana, sve do povratku u Hrvatsku.[1]

U politici se pojavio početkom '90-tih, prvotno kao član HSLS-a. Nakon nekoliko godina boravka pri toj stranci, u kojoj njegovi kapaciteti nisu bili primijećeni, prešao je 1995. u HSP. U HSP-u je brzo napredovao i nakon par godina je došao na stranačku listu s koje je ušao u Hrvatski državni sabor. U Četvrtom sazivu Hrvatskog sabora ušao je na listi Hrvatske stranke prava i Hrvatske kršćanske demokratske unije za VII. izbornu jedinicu. Mandat je odradio od 2000. do 2003. U Petom sazivu Hrvatskog sabora ušao je na listi Hrvatske stranke prava u IX. izbornoj jedinici. Dana 24. rujna 2007. zastupnik je podnio ostavku na članstvo u Hrvatskoj stranci prava, te je postao nezavisnim zastupnikom. Mandat je odradio od 2003. do 2008. godine. U Saboru su se vrlo brzo pokazale Tadićeve saborničke sposobnosti, pokazavši za što su saborski zastupnici plaćeni i kako se treba obavljati zastupnički posao, nasuprot brojnim inertnim zastupnicima koji su davali Saboru izgled kazalištu lutaka. Pokretač je i veliki promicatelj prijedloga o proglašenju gospodarskog pojasa, koji ni jedna hrvatska Vlada niti jedan sastav hrvatskog Sabora nije imao odlučnosti proglasiti.Skrenuo je pozornost hrvatske javnosti na slučaj privatizacije "Sunčanog Hvara". Upozoravao je na brojne neozbiljne i nedorasle pristupe hrvatskih političara ekološkim temama (jadranski naftovod), kao i na podaničko-poslušnički pristup hrvatskih vlasti Europskoj uniji. Poznate su i njegove inicijative za pravednu privatizaciju u turizmu, osnivanje obalne straže, poticaje za maslinare, vinogradare, pomoračka prava (upozorio je na sramni ugovor kojeg su hrvatske vlasti potpisale sa SAD-om), ravnopravnost brodara i ribara. Oživio je sjećanje na sudjelovanje Hrvata u Lepantskoj bitci, pokrenuvši inicijative za stavljanje spomen-ploča u gradovima s istočne jadranske obale koji su dali borce u toj bitci, kao i ploče u samom Lepantu.

Ukupno, do studenoga 2007., dao je 107 zakonskih prijedloga i izborio je 14 zakona. Na izborima za Sabor 2007. kandidirao se sa svojom neovisnom listom "Obala-otoci-Zagora" u X. izbornoj jedinici, u kojoj je za protukandidata imao bivšu stranačku kolegicu Ružu Tomašić, saborsku zastupnicu također poznatu po svojim inicijativama. Po njegovim riječima, s raznih strana mu je bila remećena izborna promidžba (filtriranje predizbornih anketa u kojem su ga medijske kuće izbacivale s popisa ponuđenih mogućnosti, isplate četvrtine iznosa za izbornu kampanju na koji je imao zakonsko pravo i sl.).

Izvori

[uredi | uredi kôd]
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatskog sabora (http://www.sabor.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski sabor.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Moj savez. Sportska TV. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 8. studenoga 2020.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]