Toni Filipi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Toni Filipi (Zadar, 1. ožujka 1996.), hrvatski je boksač. Natječe se u teškoj kategoriji. Član je zagrebačkog kluba "Gladijator".

Životopis[uredi | uredi kôd]

Odrastao je u Salima na Dugom otoku, gdje je i pohađao osnovnu školu, dok je u srednju išao u Zadar gdje je izučio zanat za brodomehaničara. Boksati je počeo s 12 godina, a na treninge je odlazio u Zadar.[1] Starija braća Šime i Bepo također su boksači, posljednji osvajač medalje na Europskim igrama. Majka je domaćica, a otac radnik na naftnoj platformi.[1]

Boksački uzor mu je Mike Tyson.[2]

Karijera[uredi | uredi kôd]

Osvajač je srebrnog odličja na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2014. u Sofiji, izgubivši u samoj završnici od Kubanca Hernandeza.[3] Šest mjeseci kasnije, postao je europskim juniorskim doprvakom u kategoriji do 91 kilograma pred domaćim gledateljstvom u Zagrebu.[4]

Srebrna odličja osvojio je i na Svjetskom juniorskom prvenstvu, Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu, Europskom prvenstvu za mlađe seniore (do 22 godine) i na Mediternaskim igrama u Mersinu 2013. te srebrne medalje na Prvenstvu Europske unije 2018.[1]

Na prvonastupu Hrvatskih vitezova (Croatian Knights) u Svjetskoj boksačkoj ligi (WSB) u Firenci, senzacionalno je pobijedio dvostrukog svjetskog prvaka i dvostrukog osvajača olimpijskog srebra, talijanskog boksača Clementea Russoa.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Dražen Brajdić. "Hrvatska boksačka braća: Poput mame Kličko, ni naša ne želi da joj se sinovi međusobno bore" Večernji list, www.vecernji.hr, objavljeno 21. ožujka 2017., pristupljeno 6. ožujka 2018.
  2. Marko Petrak. "Veliki intervju Tonija Filipija za FS: Russo mi je bio boksački uzor, a sada sam ga pobijedio!"Inačica izvorne stranice arhivirana 6. ožujka 2018. Fightsite, fightsite.hr, objavljeno 12. veljače 2018., pristupljeno 6. ožujka 2018.
  3. Dražen Brajdić. "Plantiću, Prtenjači i Filipiju svjetsko srebro" Večernji list, www.vecernji.hr, objavljeno 24. travnja 2014., pristupljeno 6. ožujka 2018.
  4. Dražen Brajdić. "Luka Plantić osvojio zlato i posvetio ga boksaču koji je prebio suca" Večernji list, www.vecernji.hr, objavljeno 25. listopada 2014., pristupljeno 6. ožujka 2018.
  5. Dražen Brajdić. "Senzacija: Toni Filipi pobijedio dvostrukog svjetskog prvaka Russoa" Večernji list, www.vecernji.hr, objavljeno 2. veljače 2018., pristupljeno 6. ožujka 2018.