Top lista nadrealista

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Top lista nadrealista (TLN) je bila sarajevska humoristična serija tijekom 1980–ih i 90–ih godina prvo kao radijska emisija poznata i kao Primus jednom tjedno subotom prijepodne, a zatim i kao TV serija. Serija se uglavnom stvarala u skeč formatu i prikazivala je političku i društvenu satiru. Serija je bila izuzetno popularna u bivšoj Jugoslaviji i smatrala se u mnogim aspektima prolifičkom pri prikazivanju stanja u bivšoj Jugoslaviji i naročito u Bosni i Hercegovini pred ratove tijekom 1990–ih godina.

Branko Đurić i Bombaj Štampa

Povijest[uredi VE | uredi]

Nele Janković

Nekoliko glumaca su još 1981. na drugom programu Radio Sarajeva, u emisiji "Primus" imali svojih pet minuta rezerviranih za mlade, koji su se pretvorili u prekonoćnu senzaciju i već tada se približili slavi koja ih je kasnije dostigla. Već 1983. se osnivaju bendovi koji su trebali predstavljati okosnicu antipokreta koju je ova grupa, 20 i vrlo malo godišnjaka htjela osnovati: Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović & His Meteors i Crvena jabuka.

Vođe ovog pokreta, oslonjenog na punk (prva, daleka veza s Pythonovcima koji su u Engleskoj posijali sjeme punka), bili su Nenad Janković (dr Nele Karajlic), Mirko Srdić (Elvis J. Kurtović), Sejo Sexon, Branko Đurić Dražen Ričl i Zenit Đozić. 1985. prvi album Zabranjenog pušenja Das ist Valter, posvećen Olimpijskim igrama u Sarajevu i Drugom svjetskom ratu doživljava veliki uspjeh.

Nakon "Valtera", TLN konačno dobija priliku snimiti svoju seriju. Sličnost sa "Python" je očigledna, ali je jednako očita i želja da se pokaže lokalni duh što je još veći apsurd. Serija je postala legendarna u cijeloj Bosni i Hercegovini pa je zaista neobično da je druga sezona snimljena tek četiri godine kasnije. Tek je Top lista nadrealista 2 dobila ogromnu pažnju i, logično, nešto slabiji treći dio sniman predratne 1991. godine. Specijalna epizoda za Novu 1992. je i posljednja koju su "Nadrealisti" snimili zajedno.

Početkom rata u BiH, Nele seli u Beograd, Đuro u Sloveniju, Zenit je ostao u Sarajevu i čak i tijekom rata snimao Top listu nadrealista, koja je doživjela uspjeh u Bosni i Hercegovini.

Nadreality show[uredi VE | uredi]

Nadreality show je nastavak Top liste nadrealista u 21. stoljeću. Novu ekipu sastavio je Zenit Đozić - Zena sa Elvisom J. Kurtovićem. U novom serijalu TLN se bavi poslijeratnom Bosnom i Hercegovinom u 21. stoljeću. Vlasnici licence za Nadreality,su Federalna televizija (FTV) u Bosni i Hercegovini i RTL Televizija u Hrvatskoj.

Glumci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]