Torrente – glupa ruka pravde

Izvor: Wikipedija
Torrente – glupa ruka pravde
Naslov izvornika
Torrente, el brazo tonto de la ley
RedateljSantiago Segura
ProducentAndrés Vicente Gómez
ScenaristSantiago Segura
Glavne ulogeSantiago Segura
Javier Cámara
Tony Leblanc
Chus Lampreave
GlazbaRoque Baños
SnimateljCarles Gusi
Godina izdanja1998.
Trajanje97 min.
Država Španjolska
Jezikšpanjolski
Proračun1.700.000 €[1]
Zarada10.902.631,96 €[1]
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Torrente – glupa ruka pravde (špa. Torrente, el brazo tonto de la ley) španjolska je crnohumorna akcijska komedija iz 1998. godine. Naslovnu ulogu u filmu tumači Santiago Segura, koji ga je režirao i za njega napisao scenarij.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Torrente je lijena, neotesana pijanica, seksist, rasist i ekstremno desničarski bivši madridski policajac. Bezobziran je prema drugima i brine samo o sebi. Živi u ruševnoj sirotinjskoj četvrti s ocem invalidom, kojeg tretira prilično loše.

Jednog dana u susjedstvo se doseli nova obitelj s mladom i zgodnom nećakinjom koja mu zapne za oko. Sprijatelji se s njenim rođakom Rafijem kako bi joj se približio. Istovremeno otkriva bandu trgovaca drogom u obližnjem kineskom restoranu i kreće u razotkrivanje narko lanca kako bi povratio izgubljeni ugled u madridskoj policiji. Jedini na čiju pomoć može računati su Rafi i njegovi blesavi prijatelji.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Reakcije[uredi | uredi kôd]

Zarada[uredi | uredi kôd]

Španjolska premijera održana je 13. ožujka 1998. s 130 projekcija. O popularnosti filma u Španjolskoj najbolje govori podatak da je u srpnju još uvijek imao 76 projekcija dnevno.[2] Film je postao društveni fenomen te je dosegao mitsku granicu od tri milijuna gledatelja. Santiago Segura je postao jedan od najpopularnijih ljudi u Španjolskoj. Razvio je genijalnu promidžbenu kampanju za svoj prvi film, osiguravajući trajnu prisutnost u specijaliziranim filmskim medijima. Film je nadmašio visokobudžetne holivudske hitove kao što je Titanic.[3]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Film je osvojio nagrade Goya za najboljeg redatelja debitanta (Santiago Segura) i najboljeg sporednog glumca (Tony Leblanc).[4]

Serijal filmova Torrente[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Las películas españolas más taquilleras de la historia. cine.web. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. lipnja 2010. Pristupljeno 10. srpnja 2010.
  2. CAPARRÓS LERA (2000), str. 81.
  3. Torrente, el brazo tonto de la ley. Fotograma. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. studenoga 2011. Pristupljeno 10. srpnja 2010.
  4. Awards for Torrente, el brazo tonto de la ley, imdb.com

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]