Totalni opoziv

Izvor: Wikipedija
Totalni opoziv
Naslov izvornika
Total Recall
RedateljPaul Verhoeven
ProducentMario Kassar
ScenaristPhilip K. Dick
Dan O’Bannon
Jon Povill
Gary Goldman
Glavne ulogeArnold Schwarzenegger
Sharon Stone
Michael Ironside
Rachel Ticotin
Ronny Cox
GlazbaJerry Goldsmith
SnimateljJost Vacano
MontažaCarlos Puente
DistributerTriStar Pictures
Godina izdanja1990.
Trajanje113 min.
Država SAD
Jezikengleski
ŽanrZF
Proračun$65,000,000
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Totalni opoziv (eng. Total Recall) je američki znanstveno-fantastični film redatelja Paula Verhoevena iz 1990. godine s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi. Riječ je o samo jednom u nizu filmova po romanima ZF pisca Philipa K. Dicka, čiji su radovi nadahnuli i filmove poput "Specijalnog izvještaja", "Umjetne inteligencije" i "Istrebljivača".

Film je premijerno prikazan 1. lipnja 1990. godine u SAD-u i ostvario je znatan uspjeh na kino blagajnama, ali i kod kritike. Kao svijetle točke filma spominju se, između ostalog, i Sharon Stone u prilično kvalitetnoj izvedbi uloge izdajničke supruge, te specijalni efekti, za koje je film i nagrađen Oscarom.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Godina je 2084. Doug Quaid (Arnold Schwarzenegger) je građevinski radnik koji otkriva da je čitav njegov život velika laž koju su mu usadili u sjećanja. Međutim, kada spozna istinu, život mu se nađe u opasnosti. Doznaje i da je njegova supruga Lori (Sharon Stone) umiješana u zavjeru i želi ga ubiti. Kako bi se prisjetio svoje stvarne prošlosti i identiteta odlazi na put na Mars, koji je u to doba koloniziran ljudskim stanovnicima. Odmah po dolasku izložen je napadu upravno-vojnih struktura na Marsu koje predvodi Richter (Michael Ironside) u ime šefa Vilosa Cohaagena (Ronny Cox).

Quaid doznaje da je sve u što je vjerovao laž, da se zapravo zove Hauser te da tajna njegova života ima veze s događajim na Marsu, gdje se grupa pobunjenika bori protiv marsovskog režima na čelu s Cohaagenom.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Zarada[uredi | uredi kôd]

Totalni opoziv je u premijernom vikendu prikazivanja zaradio 25.533.700 USD, a ukupno širom svijeta 261.299.840 USD što ga smješta među velike kino hitove.[1]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Film je osvojio nagradu Saturn za najbolji kostim.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Totalni opoziv koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.