Toucouleri

Izvor: Wikipedija
Toucoulerska žena iz Senegala

Toucouleuri su stanovništvo Zapadne Afrike koje govori fulskim jezhikom. Žive uglavnom na sjeveru Senegala gdje predstavljaju 26 % stanovnika, duž doline rijeke Senegala, u Mauretaniji, Gvineji (Dinguiraye) i u Maliju. Iako se predstavljaju etničkom skupinom, ne radi se o tome, prema malijskom autoru Amadouu Hampâtéu Bâu, nego samo o "dostatno istorodnoj kulturnoj skupini iz Senegala i Gvineje (drevno kraljevstvo Fouta-Toro), islamiziranoj i fulogovornoj (govore fulskim). Ukratko, Toucouleuri su mestične Fulbe. Srodni su im Srodni narodi su Sereri, Wolofi i Leboui.

Mnoge su inačice etnonima u vrelima: Foutanké, Foutankoré, Futankobé, Futatoro, Futa Toro, Haalpulaaren, Haal Pulaaren, Haalpulaar, Haal Pulaar, Halpular, Hal Pular, Pulaar, Takruri, Tekarir, Tekrourien, Tekrour, Tekruri, Tokolor, Tokoror, Torado, Torodo, Toucouler, Toucouleurs, Tuculeur, Tukri, Tukuler, Tukuleur, Tukuloor, Tukulor, Turkylor.[1]

Ime "Toucouleur" iskrivljeni je oblik riječ Tekrour. Ime je podrijetlom od kraljevstva koje su osnovali, Tekrour. Pod imenom Toucouleur ovo je stanovništvo našlo pravni status i stabilni identitet, koji im je dala francuska kolonijalna uprava koncem 19. stoljeća. Određuju se kao Haalpulaar'en (oni koji govore pulaar, u jednini Haalpulaar) i Foutankobé (oni koji nastanjavaju Foutau).

U 9. stoljeću pristigli su fulanski Toucouleri na tlo Senegala, čija država postaje dominantna sila početkom drugog tisućljeća. U 11. stoljeću do Senegala stiže islam kojeg su proširili Almoravidi.

Francuzi su iz svoje faktorije u Saint-Louisu potisnuli narod Toucoulera 1854. godine i poduzeli osvajački pohod na državu Waaloa u kojem su živjeli narodi Wolofa, Fulbe, Toucouleri, Saraholi i trarski Mauri, te dolini rijeke Senegala.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Source RAMEAU, BnF [1]
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Toucouleri

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]