Tradicijske kuće (Glušnja)

Izvor: Wikipedija

Glušinja, Dvije tradicijske kuće, prizemna drvena stambena kuća u mjestu Glušinja i općini Žumberak, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Kuće su locirane na zajedničkoj okućnici u staroj seoskoj aglomeraciji, paralelno sa slijepim prilaznim putem, unutar Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Kuća broj 13, građena sredinom 19. st., drvena je prizemnica izvedena masivnim planjkama i kamenom u dijelu kuće gdje se nalazi peć, locirana na kosom terenu. Nagib terena je iskorišten za izvedbu podruma „zidanice“ koji je djelomično ukopan, a zidan je kamenom i ožbukan. Uz duže dvorišno pročelje i uže pročelje iznad podruma je drveni natkriveni trijem s dekoriranom drvenom ogradom. Kuća broj 14 građena je u prvoj polovici 20. st., locirana u neposrednoj blizini starije kuće na br. 13. Drvena prizemnica izvedena je masivnim planjkama, djelomično zidana. Smještena je na kosom terenu čiji je nagib korišten za izvedbu podruma koji je zidan kamenom i ožbukan.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-7226 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Dvije tradicijske kuće Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 16. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.