Travno

Izvor: Wikipedija
Središnji park u Travnom i pogled na Mamuticu s istoka te na zgrade u Kopernikovoj ulici.

Travno je gradsko naselje na jugoistoku Novog Zagreba, dijelu grada Zagreba južno od rijeke Save. Graniči s naseljima Utrina, Dugave, Sloboština i Jakuševec. Podjelom ustanovljenom Statutom Grada Zagreba iz prosinca 1999. pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – istok. Površina naselja je 61,2 ha, a pri popisu 2011. imalo je 11.960 stanovnika.[1]

Prostor zapadno od sela Jakuševec na kojemu je sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća izgrađeno Travno bilo je veliko obrađeno polje krumpira, pšenice, kukuruza i dr. Prema zemljovidima iz 1930. područje se nazivalo Krčevine. U prostornim planovima iz 1971. godine za nova naselja s novim imenima na prostoru južno od Save taj naziv se gubi.[2] Tada je književnik Gustav Krklec bio zadužen da po starim katastarskim zemljovidima i u razgovoru sa starosjediocima nađe imena koja bi se mogla smatrati autohtonima. Međutim i Utrina i Travno bila su nova imena sa značenjem livade.

Pogled na Travno sa zapada, iz Ulice SR Njemačke.
Crkva sv. Luke evanđelista u središtu Travnog.
Neboderi u Kopernikovoj ulici u Travnom.

Naseljem dominira Mamutica, najveća stambena zgrada u Zagrebu. U središtu naselja je veliki park u kojem se nalaze Osnovna škola Gustava Krkleca,[3] dječji vrtić Travno,[4] te crkva sv. Luke evanđelista.[5] Naselje okružuje Ulica Božidara Magovca, a u unutrašnjost sa sjeverne strane ulazi Kopernikova ulica.

Poštanski broj naselja je 10010. U njemu djeluju poštanski ured br. 10139, podružnica Knjižnica grada Zagreba,[6] te Međunarodni centar za usluge u kulturi (MCUK) i Kulturni centar Travno.[7] Do središta grada iz Travnoga vodi petnaestak minuta dugačka autobusna veza Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) broj 221.


Panorama Travnog. Pogled iz Male Mamutice na Kopernikovu ulicu, crkvu i središnji park.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zagreb.hr – Službene stranice Grada Zagreba – 8. Mjesni odbor Travno
  2. Travno – novozagrebačko naselje (ZG portal). Pristupljeno 30. rujna 2020.
  3. Osnovna škola Gustava Krkleca Zagreb. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2020. Pristupljeno 30. rujna 2020.
  4. Dječji vrtić Travno. Pristupljeno 30. rujna 2020.
  5. Župa sv. Luke evanđelista u Travnom. Pristupljeno 30. rujna 2020.
  6. Knjižnice grada Zagreba, Knjižnica Novi Zagreb u Travnom. Pristupljeno 30. rujna 2020.
  7. Kulturni centar Travno. Pristupljeno 30. rujna 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]