Trkač (1987.)

Izvor: Wikipedija
Trkač
Naslov izvornika
The Running Man
RedateljPaul Michael Glaser
ProducentGeorge Linder
Tim Zinnermann
ScenaristSteven E. de Souza
Knjiga:
Stephen King
Glavne ulogeArnold Schwarzenegger
Richard Dawson
María Conchita Alonso
GlazbaHarold Faltermeyer
Vassal Benford
SnimateljThomas Del Ruth
MontažaJohn Wright
Mark Roy Warner
Edward A. Warschilka
DistributerTriStar Pictures
Godina izdanja1987.
Trajanje101 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanrakcijski
Proračun27.000.000 USD
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Trkač (eng. The Running Man), američki znanstveno-fantastični film redatelja Paula Michaela Glasera iz 1987. godine s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi. Film je labavo utemeljen na istoimenoj noveli Stephena Kinga iz 1982. godine.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Godina je 2019. Svjetska ekonomija doživjela je kolaps koji je pogodovao usponu totalitarnog društva. SAD su postale vojno-policijska država koja ograničava građanske slobode i cenzurira sve oblike društvene interakcije. Unatoč restriktivnom režimu, mali broj revolucionara pokušava se boriti protiv državne represije.

Vlada ima potpunu kontrolu nad medijima, a stanovništvo drži pod kontrolom servirajući mu reality zabavu u kojoj sudjeluju osuđeni kriminalci. Smrtonosna igra zove se "Trkač" i nitko je još nije preživio. Kada policajac Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) odbije zapucati na mirne prosvjednike, vlast ga odluči kazniti. Građani su svejedno pobijeni, a odgovornost za masakr bačena na njega. Pokušava pobjeći iz zatvora, ali ga policija hvata i postavlja za lovinu u sadističkom televizijskom showu.[1]

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Trkač (1987.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.