Trojstvo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Trojstvo (nauk))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
"Sveto Trojstvo", Luca Rossetti da Orta, 1739.
"Štit Trojstva"

Trojstvo ili Presveto Trojstvo je u kršćanstvu naziv za Boga kada se želi naglasiti nauk da je on jedan, a istovremeno se sastoji od tri osobe: Oca, Sina i Duha Svetog. To je jedna od temeljnih istina kršćanstva.

Bog kao Presveto Trojstvo, objavio se prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: "Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: "Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina! (Lk 3,21-22)"

Iako postoje zajednice koje sebe smatraju kršćanskima i nemaju ovaj nauk (npr. Jehovini svjedoci), većina kršćanskih crkava vjeru u Trojstvo drže definicijom kršćanstva: kršćanin je onaj koji je kršten i primio sljedeća dva sakramenta (pričest, krizma), no dužnost kršćana jest u svom životu primijeniti i prakticirati nauku Novog Zavjeta kako bi vršio Božji Zakon i zadobio milost Božju. Kršćanin je onaj koji vrši Božju volju i stavlja Boga na prvo mjesto.

Čak i u Starom zavjetu, prvi stih kaže: "U početku je Bog ...". Na hebrejskom, riječ za "Bog" je "El-אֵל". Ali u prvom se stihu koristi oblik množine te riječi: "Elohim - אֱלהִים". Također imamo naznaku u dvadeset šestom stihu: „Tada je Bog rekao: 'Načinimo čovjeka kao sliku onoga što Jesmo, da bude poput Nas.'“ Sam Bog govori u prvom licu množine. Jedna od najjasnijih referenci o trojstvu Boga u Starom zavjetu je Izaija 48:16, proročki stih koji je izgovorio Gospodin (Isus Krist). Taj stih stavlja sva tri člana Božanstva u jedan stih: „Primakni Mi se i slušaj ovo: od početka vam ne govorim u tajnosti, a kad se to dogodi, Јa sam tamo. A sada Мe Gospodar BOG poslao sa Svojim Duhom.“ Trojstvo Božje postaje kristalno jasno u Novom zavjetu. Ivan 10:30 i 33 objašnjavaju da su Otac i Sin jedno, 1. Korinćanima 3:16 i Matej 10:20 pokazuju da su Otac i Duh jedno, Rimljanima 8:9 jasno kaže da su Sin i Duh jedno, a Ivan 14:16, 18 i 23 pokazuju da su Otac, Sin i Duh jedno.

Trojstvo u umjetnosti[uredi | uredi kôd]

Krunjenje Djevice Marije, slika Diega Velázqueza. Lijevo na slici je Sin Božiji, desno Bog Otac a iznad njih Duh Sveti u obliku goluba. U sredini je Djevica Marija, Isusova majka.

Pošto su stariji kršćanski slikari htjeli dati snažnu sliku Trojstva, obično su birali jedan od sljedećih načina prikazivanja Trojstva: Isus je prikazan u ljudskom obliku ili predstavljen simbolom križa ili Jaganjca; nad njim lebdi Duh Sveti predstavljen u obliku goluba, a iznad se vidi poprsje Boga Oca ili samo oblak kroz koji pruža ispruženu ruku. Kasnije su i Otac i Sin predstavljani s kompletnim tijelom (Isus se može prepoznati po ranama od čavla na rukama i stopalima), a između njih lebdi golub, čija glava, kao i kod Oca i Sina, je okružena aureolom. Kasnije sve tri osobe su predstavljane u ljudskom obliku, sjedeći jedni pored drugih: Otac u sredini s kraljevskom krunom ili papinskom tijarom, desno od njega je Isus s kraljevskom krunom a lijevo Duh Sveti izgledom mlađi od Oca i Sina. Ipak Duh Sveti je najčešće predstavljan u obliku goluba što je bilo i najlakše za razumjeti.


Wikimedijini projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Presveto Trojstvo