Truman Capote

Izvor: Wikipedija
Truman Capote

Truman Capote (1959.)
Puno ime Truman Streckfus Persons
Pseudonim Truman Garcia Capote
Rođenje 30. rujna 1924., New Orleans
Smrt 25. kolovoza 1984., Los Angeles
Zanimanje književnik, glumac, scenarist
Nacionalnost SAD
Period pisanja 1942. - 1984.
Važnija djela
Potpis
Portal o životopisima

Truman Capote (30. rujna 1924.25. kolovoza 1984.) američki je pisac rođen u Louisiani, u New Orleansu, a umro u 59. godini u Los Angelesu. Njegova su djela priznati klasici književnosti, među kojima su najpoznatija Doručak kod Tiffanyja i Hladnokrvno ubojstvo.

Mladost[uredi | uredi kôd]

Capote je rođen kao Truman Streckfus Persons. Bio je usamljen kao dijete, što se odrazilo i na njegov daljnji književni stil. Majka mu je pri porodu imala samo 16 godina što je rezultiralo razvodom roditelja kada je Truman imao samo 4 godine, te je tada poslan u Alabamu gdje su ga odgajali majčini rođaci, koje je kasnije opisao u pripovijetki Božićna uspomena. Bio je susjed i prijatelj Harper Lee, autorice romana Ubiti pticu rugalicu. 1933. seli se u New York majci i njezinu drugom suprugu, te mu se tako mijenja ime u Truman Garcia Capote. 1935. pohađa Trinity college. Sa 17 godina dobiva dvogodišnji ugovor u New York Timesu. Godine 1943. piše roman Ljetno krstarenje koji je naknadno objavljen 2005., a samo zahvaljujući tome što su u njegovom stanu u Brooklynu nađeni rukopisi.

Romani[uredi | uredi kôd]

1948. objavljen mu je prvi roman - Other Voices, Other Rooms. Na listi bestsellera New York Timesa nalazio se punih devet tjedana, za vrijeme kojih je prodavano i do 26 000 primjeraka knjige. Knjiga govori o mladom tranvestitu u potrazi za srećom.

Nakon toga, uslijedio je mnogo popularniji Doručak kod Tiffanyja. Iako nije prodavan kao Other Voices, Other Rooms, dostigao je svjetsku popularnost, pogotovo svojom ekranizacijom s Audrey Hepburn kao mladom Holly Golightly koja živi samo za zabavu.

Od poznatijih romana još svakako treba navesti Hladnokrvno ubojstvo (In Cold Blood), jedini Capoteov krimić.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Svojevremeno je na televiziji imao svoj talk show, pod jednostavnim nazivom Truman Capote talk show. Umro je 25. kolovoza 1984., u 60 godini od predoziranja u Los Angelesu. Poznato je da se dugo vremena špekulira o njegovoj homoseksualnosti, ali iako se nikad nije ženio, nema čvrstih dokaza za to.

Odjeci[uredi | uredi kôd]

Film snimljen prema njegovom životu u 2006. godini pod jednostavnim naslovom "Capote" dobio je nagradu Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu - Philip Seymour Hoffman. Film zapravo opisuje istraživanje i pisanje romana Hladnokrvno ubojstvo. Sa sličnom tematikom sniman film Infamous s Tobyjem Jonesom u glavnoj ulozi. Legendarna je uloga Audrey Hepburn u ekranizaciji romana Doručak kod Tiffanyja iz 1961.

Djela[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Truman Capote