Tuzlanski dekanat

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Tuzlanski dekanat je rimokatolički dekanat u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Pripada Plehanskom arhiđakonatu kojem još pripadaju Derventski i Usorski dekanat. V.d. dekan Tuzlanskog dekanata je Vlatko Rosić. Unutar Tuzlanskog dekanata su župe: Breške, Dragunja, Drijenča, Husino, Lukavac, Morančani, Par Selo, Šikara, Tuzla, Zvornik i Živinice.[1] Župa Breške posvećena je Uznesenju BDM i sjedište je u Doknju. Župa Dragunja posvećena je sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću i sjedište je u Podorašju. Župa Drijenča posvećena je sv. Antunu Padovanskom i sjedište je u Šibošnici. Župa Husino posvećena je Rođenju BDM i sjedište je na Husinu, u Pranjićima. Župa Lukavac posvećena je sv. Anti Padovanskom i sjedište je u Lukavcu. Župa Morančani posvećena je sv. Jurju mučeniku i sjedište je u Morančanima. Župa Par Selo posvećena je sv. Ani i sjedište je u Dubravama Donjim. Župa Šikara posvećena je sv. Franji Asiškom i sjedište je u Lipnici. Župa Tuzla posvećena je sv. Petru i Pavlu i sjedište je u Tuzli. Župa Zvornik posvećena je Presvetom Srcu Isusovu i sjedište je u Sarajevu u samostanu Bistriku. Župa Živinice posvećena je sv. Ivanu Krstitelju i sjedište je u Živinicama.[2] Sjedište Tuzlanskog dekanata bilo je u Breškama. Godine 2014. ured je premješten iz Brežaka. Župnik iz Brežaka i dotadašnji dekan fra Franjo Martinović je na svetkovinu Krštenja Isusova predajom pečata, arhive i urudženog zapisnika ureda tuzlanskog dekanata generalnom vikaru Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luki Tunjiću predao ured dekana. Razlog su bile velike obveze koje župnik sam obavlja u župi je prisiljen podnijeti ostavku na dekansku službu, tj. zatražiti razrješenje te službe. Nadbiskup Vinko kardinal Puljić službeno ga je razriješio dekanske službe dopisom od 23. prosinca 2013., a za v. d. dekana imenovan je preč. Vlatko Rosić, ravnatelj KŠC sv. Franjo u Tuzli.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vrhbosanska nadbiskupijaInačica izvorne stranice arhivirana 28. listopada 2018. Ustrojstvo > Dekanati (pristupljeno 11. listopada 2017.)
  2. Vrhbosanska nadbiskupijaInačica izvorne stranice arhivirana 20. studenoga 2017. Ustrojstvo > Župe (pristupljeno 11. listopada 2017.)
  3. Župa Breške Fra Franjo Martinović: Premješten ured dekanata iz Brešaka 24. siječnja 2014. (pristupljeno 11. listopada 2017.)