UNITIC poslovno upravne zgrade

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
UNITIC poslovno upravne zgrade
Momo i Uzeir
{{{opis slike}}}
Osnovni podaci
Mjesto Sarajevo
Otvorenje 1986.
Status gradnje izgrađen
Arhitekt Ivan Štraus
Namjena Poslovni neboder
Tehnički podaci
Visina 97 m
Broj katova 25
Materijal beton, staklo

UNITIC poslovno upravne zgrade (oznate i kao UNIS-ovi tornjevi ili Tornjevi Momo i Uzeir) dva su poslovna nebodera blizanca u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu [1]. Smješteni su u gradskoj općini Centar.

Gradnja[uredi VE | uredi]

Neboderi su otvoreni 1986. godine, a glavni arhitekt projekta bio je Ivan Štraus. Početkom 90-ih godina 20. stoljeća obje zgrade teško su oštećene u ratu nakon što su granatirani od strane položaja JNA a potom i Vojske Republike Srpske. Kao poslijedica granatiranja dogodio se veliki požar te je izgorjelo sve osim osnovne betonske strukture [2]. Sustav za gašenje požara nije radio budući da je spremnik vode koji se nalazio na krovu bio ranije ispražnjen da kako bi se potkrijepile potrebe za vodom lokalnog stanovništva. Danas su neboderi potpuno obnovljeni, a vrijednost obnove iznosila je 45 milijuna konvertibilnih maraka.

Osnovne karatkteristike[uredi VE | uredi]

Oba nebodera visoka su 97 metara te imaju po 25 katova. Odražavaju arhitektonski trend suvremenog bosanskohercegovačkog graditeljstva. Osnovna struktura je betonska, a volumen je obavijen staklenom opnom termoreflektujućeg stakla.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

U narodnom govoru tornjevi su bili poznati kao Momo i Uzeir, narodni likovi iz popularnog zabavnog programa Cik-cak Radio Sarajeva. U Sarajevu se često raspravljalo koji je od tornjeva Momo, a koji Uzeir. Glavni cilj vizualne sličnosti i nemogućnosti razlikovanja tornjeva naglašavala je kulturnu raznolikost i ravnopravnost kao osnovnu arhitektonsku kvalitetu projekta.

Budućnost[uredi VE | uredi]

Godine 2006. najavljen je projekt izgradnje trećeg nebodera, naziva UNITIC 3. Nebder bi trebao imati 30 katova, a vrijednost projekta procjenjuje se na oko 70 milijuna konvertibilnih maraka [3].

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Službene web stranice UNITIC-a (bošnjački jezik)
  2. Oštećenja tornjeva tijekom opsade Sarajeva (bošnjački jezik)
  3. Projekt UNITIC 3 (bošnjački jezik)