U planinama Jugoslavije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
U planinama Jugoslavije
Redatelj Abram Room
Producent Mosfilm, Moskva
Scenarist Georgi Mdivani
Glavne uloge Ivan Bersenjev
Vjekoslav Afrić
Bojan Stupica
Olivera Marković
Glazba Jurij Birjukov
Godina izdanja 1946.
Trajanje 86 min.
Država Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavija Flag of the Soviet Union.svg SSSR
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

U planinama Jugoslavije (rus.: В горах Югославии) je sovjetsko-jugoslavenski igrani film snimljen 1946. u režiji Abrama Rooma i Eduarda Tisea.

Radnja prikazuje drugi svjetski rat u Jugoslaviji i u njemu se kao likovi pojavljuju Ante Pavelić, Draža Mihailović, Tito i Erwin Rommel. Glavni je junak partizanski vođa po imenu Slavko Babić koji 22. lipnja 1941. diže ustanak protiv fašističkih okupatora po vijesti da je Hitler napao Sovjetski Savez.

Snimanje filma je započelo već u svibnju 1945. neposredno nakon završetka ratnih operacija, s time da je za interijere korišten opatijski hotel "Kvarner", a za eksterijere lokacija između Zagreba i Beograda.

Iako bi po objektivnim kriterijama trebao biti prvi dugometražni igrani film u povijesti socijalističke Jugoslavije, taj status se tradicionalno davao Slavici, snimljenoj godinu dana kasnije. Razlog za to je u rezoluciji Informbiroa i sovjetsko-jugoslavenskom raskolu, nakon čega film u kojem Tita glumi sovjetski glumac više nije bio politički "podoban". "U planinama Jugoslavije" je nakon toga završio u bunkeru na nekoliko desetljeća.

Uloge[uredi | uredi kôd]