Udruženje Janjevo (Sofija)

Izvor: Wikipedija

Udruženje Janjevo (Sofija)[1] je kulturno prosvjetno društvo Hrvata u Bugarskoj[2] (bug. ?) hrvatsko prosvjetno-kulturno društvo Hrvata u Bugarskoj. Djeluje u Sofiji. Postoji od 18. lipnja 2005. godine[3] kad je Udruga Janjevo registrirana je kao Kulturno-prosvjetno društvo Hrvata u Bugarskoj.

Zadaća mu je okupljati tamošnje Hrvate, učiti ih hrvatskom jeziku i povezivati s Hrvatskom.[3] Ovo društvo ima oko 45 članova. Osnovne su mu djelatnosti organiziranje tečava hrvatskog jezika, izdavanje biltena, organizacija različitih proslava te različitih kulturnih i prosvjetnih programa.[2]

Društvo izdaje list Hrvatsku riječ. Društvo ima jednu prostoriju koju su prije upotrebljavali kao ured u staroj upravnoj zgradi crkve sv. Josipa.[4] Predsjednica društva je Hristinka Jankova.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i znanstvenih programa hrvatskih manjina u susjednim i drugim zemljama i Hrvate u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2003. godinu [neaktivna poveznica], Vlada Republike Hrvatske. 2003. Pristupljeno 3. srpnja 2017.
  2. a b Hrvatska manjina u BugarskojArhivirana inačica izvorne stranice od 13. srpnja 2017. (Wayback Machine), Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Pristupljeno 3. srpnja 2017.
  3. a b Glas Koncila[neaktivna poveznica] Vlado Čutura: Iz života hrvatskih katolika izvan Hrvatske - Hrvati u potrazi za izgubljenim identitetom, 3. srpnja 2005. Pristupljeno 26. ožujka 2010.
  4. a b Matica: Hrvati u Bugarskoj: I mi se nadamo da ćemo jednoga dana ostvariti svoje snove Moja Hrvatska, Večernji list, 24. ožujka 2017. Pristupljeno 3. srpnja 2017.