Udruga Zajedno do zdravlja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zajedno do zdravlja
Udruga Zajedno do zdravlja
Logotip udruge Zajedno do zdavlja
Naziv udruge: Udruga kronično bolesnog djeteta "Zajedno do zdravlja"
Skraćeni naziv: Udruga Zajedno do zdravlja
Vrsta: {{{vrsta}}}
Predsjednik: Kristina Batina
Ključne osobe: {{{ključ.osobe}}}
Datum osnivanja: 06.02.2002.
Registarski broj: 19000724
Broj članova: 120+
Adresa udruge: Dr. Roka Mišetića bb, Dubrovnik
Web: {{{web}}}

Udruga Zajedno do zdravlja nevladina je neprofitna, dragovoljna, humanitarna organizacija iz Dubrovnika koju sačinjavaju, vode i kroz nju djeluju roditelji-volonteri, a u cilju zaštite prava i promicanja kvalitete liječenja i skrbi bolesne djece. Okuplja djecu i roditelje kronično oboljele djece, ali i djece oboljele od drugih težih oboljenja.

Svoje ciljeve ostvaruje edukacijom članova, uskom suradnjom s liječnicima, upoznavanjem javnosti s problemima oboljele djece i njihovih obitelji, promicanjem svijesti o kvaliteti života, obilježavanjima prigodnih datuma u svrhu istoga, organiziranjem raznih akcija za prikupljanje pomoći i donacija za ostvarivanje trenutno aktualnih planova, te lobiranjem za promjenu određenih zakonskih odredbi i propisa u korist oboljele djece.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnovana je u veljači 2002. na inicijativu Mr.sc. Marije Radonić voditeljice Pedijatrijskog odjela Opće Bolnice Dubrovnik , zbog potrebe sudjelovanja roditelja u procesu bolesti djeteta i sa ciljem organiziranja i educiranja roditelja i njihove djece o kroničnim bolestima.

Svrha djelovanja[uredi | uredi kôd]

 • uspostavljanje i održavanje suradnje s roditeljima kronično bolesne djece, stručnim osobama, institucijama i udrugama, te pomoć zdravstvenoj službi
 • zaštita prava i promicanja kvalitete liječenja i skrbi bolesne djece
 • senzibilizacija javnosti i društva o problemima kronično bolesne djece i njihovih obitelji
 • podizanje zdravstvene prosvjećenosti pučanstva
 • kontinuirano zalaganje za razvoj kvaliteta života kronično oboljele djece i njihovih obitelji

Ciljevi[uredi | uredi kôd]

 • udruživanje i educiranje bolesnika i njihovih obitelji radi pomoći u ostvarivanju njihovih prava iz zdravstvene i socijalne skrbi
 • poticanje edukacije i stručnog usavršavanja roditelja, medicinskog osoblja i osoba koje rade s oboljelom djecom
 • prikupljanje i raspodjela humanitarne pomoći
 • financijska, materijalna i psiho-socijalna potpora malim bolesnicima i njihovim obiteljima i skrbnicima

Područje djelovanja[uredi | uredi kôd]

Udruga djeluje na području Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Rad i razvoj[uredi | uredi kôd]

U šestogodišnjem radu uz veliki entuzijazam roditelja i stručnu pomoć liječnika, Udruga je postigla značajne rezultate, a njen je rad i kvaliteta prepoznata od strane lokalne uprave iz čijeg proračuna se financira njeno osnovno djelovanje. Prepoznata je i od Ministartsva zdravstva i socijalne skrbi od kojeg je dobijena posebna suglasnost za humanitarni rad.
Kvalitetan rad Udruge prepoznat je i od strane lokalne zajednice, a što potvrđuje činjenica da je upravo na lokalnoj razini, u manje od tri godine prikupljeno 1.150.000,00 kn za namjenu kupovine stana u Zagrebu.

Sekcije[uredi | uredi kôd]

Udrugu sačinjavaju sekcije, uz koje pojedine interesne skupine članova mogu lakše utvrditi zajedničke ciljeve i ostvariti svoja prava. Trenutno je čine sekcije:

Projekti[uredi | uredi kôd]

Najvažniji kontinuirani projekt je smještaj u Zagrebu, obitelji djece koja su na kontrolama ili terapijama u Zagrebačkim medicinskim ustanovama.
Nakon što se na inicijativu dr.Radonić uz pomoć udruge "Hrvatska žena" Konavle i njihove krovne predsjednice prof. Ljilje Vokić pronašao dobročinitelj gospodin Zvonimir Škegro, upravitelj Stambeno-graditeljske zadruge Stanograd[1], koji je udruzi bez naknade omogućio korištenje stana U Zagrebu, 2005. godine pokrenuo se projekt "Svi za stan kronično bolesnom djetetu". Usporedo omogućavajući smještaj u Zagrebu, trajale su i akcije prikupljanja donacija i sredstava za otkup stana za tu namjenu.

Nakon trogodišnje akcije uz prikupljen dovoljan iznos, kupljen je gotovo novi stan od 76,11 kvadratnih metara, s mogućnosti smještaja djece i roditelja u četiri sobe, uz dva toaleta , kuhinju, trpezariju i balkon.

Program smještanja traje kontinuirano i to po pravilima utvrđenim od samog početka:

 • roditelji koji su hitno upućeni u Zagreb s Dječjeg odjela OB Dubrovnik, ključ dobijaju na odjelu i idu direktno u stan
 • roditelji članovi udruge koji idu s djecom na kontrole, međusobno dogovaraju termine i prilagođavaju se trenutnom stanju u stanu, davajući prednost roditeljima koji su s djecom na terapijama i dužem liječenju.

Od 2010. godine u suradnji sa ACMT American College of Management and Technology , odnosno donacijama od njihove tradicionalne, dobrotvorne , Božićne aukcije djeci oboljeloj od cistične fibroze doniraju se inhalatori i raspršivači, a što im je nužno radi učestalog korištenja. Hispersenzibilnoj djeci od iste donacije kontinuirano se nabavlja EpiPen Junior nužno potreban autoinjector u slučaju alergijske reakcije.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]