Ujedinjenje Njemačke

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Ujedinjenje Njemačke. Za ujedinjenje Zapadne i Istočne Njemačke nakon Hladnog rata, pogledajte Ponovno ujedinjenje Njemačke.
Wappen Deutsches Reich - Reichsadler 1889.svg

Ovaj članak dio je niza o
povijesti Njemačke

Rana povijest
Germanski narodi
Migracijsko razdoblje
Franačko Carstvo
Srednji vijek
Istočna Franačka
Kraljevina Njemačka
Sveto Rimsko Carstvo
Ostsiedlung
Kleinstaaterei
Stvaranje nacije
Rajnska Konfederacija
Njemačka Konfederacija i Zollverein
Revolucije u Njemačkoj 1848.
Sjevernonjemačka Konfederacija
Ujedinjenje Njemačke
Njemački Reich
Njemačko Carstvo
Prvi svjetski rat
Weimarska Republika
SaarGdanjskMemelAustrijaSudeti
Treći Reich
Drugi svjetski rat
Njemačka poslije 1945.
Okupacija
Ostgebiete
Iseljavanje Nijemaca
Zapadna NjemačkaSaarIstočna Njemačka
Ponovno ujedinjenje Njemačke
Danas
Federalna Republika Njemačka
Ostale teme
Vojna povijest Njemačke
Teritorijalne promjene Njemačke


1815. godine Njemački savez se reducirao sa 380 na 38 državica. Unutar Njemačke se nalazi i veliko kraljevstvo Pruska. Od 18. stoljeća Pruska prednjači kao vojna sila. Druga državica koja želi dominirati njemačkim savezom je Austrijsko carstvo. U drugoj polovici 19. st. Austrija slabi, a Pruska jača.

Stanje u Pruskoj se nakon 1848. naglo mijenja. Pruska je zahvaćena gospodarskim razvojem i industrijskom revolucijom. Prusko kraljevstvo se bavi poduzetništvom i trgovinom, no nemaju dovoljno radne snage. Zato su poduzetnici vršili pritisak na kralja pa je 1850. godine kralj ukinuo feudalni poredak mirnim putem – na papiru.

Nakon toga je pruski gospodarski razvoj postao još brži. Pruskoj je potrebno veliko tržište i puno sirovina. Nakon ukidanja feudalnog sustava Pruska je dobila parlament. Predsjednik vlade ili kancelar je bio Otto von Bismarck. On je zagovarao ujedinjenje Njemačke, a njegova ideja ujedinjenja bila je ratom odnosno krvlju i željezom.

I Austrija je željela osigurati svoju premoć u Njemačkoj. Zbog toga se odnosi između Austrije i Pruske sve više zaoštravaju. 1864. je počeo rat u kojem je Prusija teško porazila Austriju i Austrija je izbačena iz njemačkog saveza.

Pruski kancelar je počeo ujedinjavati Njemačku i nastao je Sjevernonjemački savez to je bila djelomično ujedinjena Njemačka. Vojska je ulazila u državice i proglašavala ih dijelom ujedinjene Njemačke. U Savezu su bile 22 državice, pretežito protestantske. Preostalih 16 južnih državica, koje su bile katoličke, pružale su otpor, a pomagala ih je Francuska koja se bojala ujedinjene Njemačke. Francuska je do Napoleona bila najmoćnija država u Europi, a isto tako ujedinjena Njemačka bi mogla krenuti u borbu za kolonije.

Napoleon III. je poduzimao sve kako bi spriječio njemačko ujedinjenje pa je 1870. objavio Prusima rat. Pruska je imala najmoćniju vojsku u Europi i Francuska je doživjela katastrofalan poraz. 20 000 francuskih vojnika je zarobljeno, a među njima i generali i Napoleon III. Kad se to saznalo u Parizu, srušeno je II. carstvo i proglašena republika.

Pruska vojska je krenula prema Parizu. Versailles je od reformacije bio centar francuskih akcija protiv ujedinjenja Njemačke. Prusi su 17. siječnja 1871. godine baš u Versaillesu proglasili ujedinjenje Njemačke. Ujedinjena Njemačka je po drugi put postala Carstvo. (Prvo carstvo je trajalo od X. stoljeća do 1806.) Pruski kralj je postao njemački car.

Prusi su Njemačkoj pridodali dvije francuske pokrajine - Alasce i Lorraine. Francuska je morala platiti i ratnu odštetu Njemačkoj – 6 milijardi franaka u zlatu. Njemačka se počela jako brzo razvijati, a Francuska je počela naglo padati u razvoju.

U svijetu su svi prostori kolonizirani pa se Njemačka i Italija povezuju da krenu u rat protiv država koje imaju kolonije.