Ukrajina - nije Rusija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Naslovnica knjige Ukrajina nije Rusija autora Leonida Kučme (2003.)

«Ukrajina - nije Rusija» je knjiga bivšeg predsjednika Ukrajine Leonida Kučme koja je izašla u javnost 2003. godine. Knjiga je izazvala veliko zanimanje u ukrajinskoj i ruskoj javnosti te je obilježena različitim reakcijama čitatelja. Knjiga se sastoji od predgovora, 14 poglavlja, pogovora i bilješke te je napisana na ruskom jeziku.

Leonid Kučma u knjizi iznosi vlastita mišljenja o povijesti Ukrajine i događajima koji su obilježili 20. stoljeće u ukrajinsko-ruskim odnosima. Iznosi vlastito mišljenje objašnjavajući što to kroz povijest bitno razlikuje Ukrajinu i Rusiju u kulturnom, političkom i drugom smislu.

Ukrajinski i ruski kritičari knjige su imali vrlo različite reakcije jer je sadržaj knjige na pomalo relativiziran način otvorio niz problematičnih pitanja iz ukrajinsko-ruskih povijesnih odnosa te spominje niz kontroverznih povijesnih ličnosti. U knjizi se spominju i pojmovi poput kolonizacije i nezavisnosti Ukrajine te slične teme.

Izdavaštvo - opticaj[uredi | uredi kôd]

Knjiga je na samom početku tiskana u 10,000 primjeraka, a izdala ju je izdavačka kuća «Vrijeme» iz Moskve. Knjiga je i dalje u prodaji te je poljskom filmskom redatelju Jerzyu Hoffmanu i stručnom povjesničarskom timu predstavljala poticaj da 2008. snimi dokumentarni film o povijesti Ukrajine: «Ukrajina - rađanje nacije».

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]