Prijeđi na sadržaj

Ukrajinska ustanička armija

Izvor: Wikipedija
Vojna oznaka priznanja Ukrajinske ustaničke armije – »Zlatni križ«

Ukrajinska ustanička armija (ukr. Українська повстанська армія, Ukrajinska povstans'ka armija) ili UPA (ukr. УПА) je nacionalno oslobodilačka ukrajinska vojska koja je djelovala na prostorima zapadne Ukrajine odnosno središnje Europe u Drugom svjetskom ratu i nakon njegova završetka, od 1942. pa sve do 1949. odnosno 1956. godine kada je posve ugašena aktivnost njezinih članova. Njezina snaga kretala se između 20 i 200 tisuća vojnika.

Formiranje i vodstvo[uredi | uredi kôd]

Ukrajinska ustanička armija (UPA) ratovala je protiv nacističke Njemačke, Sovjetskog Saveza, Čehoslovačke, partizanske i komunističke Poljske i nešto manje Rumunjske. UPA vojska bila je sastavni dio Organizacije ukrajinskih nacionalista – Banderinog odjeljka, a posve je formirana u ljeto 1943. u ukrajinskoj regiji Volinj. Predvodnici vojske bili su redom Vasylj Ivakhiv, Dmytro Kljačkivskyj, Roman Šuhevyč i Vasylj Kuk.

Ciljevi i degradacija[uredi | uredi kôd]

Primarni cilj UPA vojske bio je oslobođenje etnički ukrajinskih prostora od nacističkih i boljševisitičkih okupanata te uspostavljanje posve neovisne Ukrajine. Sovjetska manipulacija povjesnim dokumentima odgovorna je za prikrivanje činjenica i istine o UPA vojsci koja je često optuživana za zločine počinjene od strane sovjetskog NKVD-a. Povijest vojske do danas nije posve istražena, ali se percepcija o toj vojsci u posljednjih nekoliko godina pozitivno promijenila jer se uvidom u tajne sovjetske arhive utvrdilo da vojska nije bila odgovorna za mnoge zločine koji su joj se prethodno stavljali na teret.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]