Ulične svjetiljke (časopis)

Izvor: Wikipedija
Ulične svjetiljke
Ulicne svjetiljke br 5 2012.jpg
Naslovnica Uličnih svjetiljaka (5/2012.).
Glavni urednik Jasna Krapac
Izlazi više puta godišnje
Izdavač Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat
Broj stranica 36
Web stranica Ulične svjetiljke na facebooku
ISSN 1846 - 9574

Ulične svjetiljke: prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama prvi je hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama. Časopis izdaje Franjevački svjetovni red - mjesno bratstvo Trsat (Rijeka), koje vodi i prihvatilište za beskućnike "Ruže sv. Franje" u Rijeci.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Godine 2008. trsatsko mjesno bratstvo franjevačkog svjetovnog reda, provoditelj projekta riječkog prihvatilišta za beskućnike "Ruže Sv.Franje", pokrenulo je prvi hrvatski ulični časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama Ulične svjetiljke, kao jedan u nizu programa s ciljem resocijalizacije socijalno isključivih ljudi. Prvi je broj objavljen u rujnu 2008. godine. Prvi glavni urednik bio je novinar i teolog Siniša Pucić, a od 2014. godine glavna urednica je Jasna Krapac.

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Časopis izlazi više puta godišnje. Glavninu priloga u časopisu pišu sami beskućnici,[1] koji ga i prodaju na ulicama gradova. Prodaja je započela u Rijeci, a proširila se na Zagreb i Vinkovce, Varaždin, Osijek, a s vremenom će se prodavati i u drugim hrvatskim gradovima.[2]

Cilj je dvostruk - prvo, da se na taj način pruži prilika beskućnicima da prodajom časopisa zarade dovoljno novaca da unajme sobu ili manji stan, ali i da malo po malo skidaju stigmu sa sebe kao oni koji su opasni po društvo. Stoga, ovaj je časopis nazvan Ulične svjetiljke kako bi se javnosti ukazalo da su beskućnici nepravedno stavljeni u zakutak društva, u tamu gdje ih nitko ne želi vidjeti, kao da ne vrijede kao ljudi, a zapravo mogu puno toga doprinijeti, bilo duhovno bilo svojim talentima, što se kroz njihove životne priče, pjesme, crteže i drugo, nastoji pokazati u svakom od brojeva časopisa. Drugo, prodajom časopisa neposredno iz ruku beskućnika, javnost se pokušava senzibilizirati za teme siromaštva i socijalne isključivosti, o čemu se u drugim medijima ne može puno vidjeti ili pročitati.

Cijena primjerka Uličnih svjetiljki je 8 kuna (2016.), od čega polovica ide prodavaču beskućniku, a preostala polovica za troškove izdavanja sljedećeg broja časopisa, čime se časopis samofinancira.

Časopis Ulične svjetiljke član je Međunarodne mreže uličnih novina (INSP),[3] koje obuhvaća 120 raznih tiskovina u četrdesetak zemalja svijeta.[4] Kroz INSP želi se svijetu pokazati situaciju u Hrvatskoj po pitanju beskućništva i siromaštva.[5]

Ovaj se projekt, nazočan u mnogim zemljama svijeta, dosad pokazao više nego opravdanim jer su se dosadašnji tiskani brojevi prodali na ulicama hrvatskih gradova, iz ruke beskućnika, korisnika nužnog smještaja i radno nesposobnih ljudi.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Časopisu Ulične svjetiljke 10. prosinca 2013. godine Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava dodijelio je Nagradu "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava na području medijskog djelovanja.[6][7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Valentina Vukoje, Ulične svjetiljke - nada za novi početak, zg-magazin.com.hr, pristupljeno 9. rujna 2016.
  2. Ulične svjetiljkeInačica izvorne stranice arhivirana 29. listopada 2012., beskucnici-rijeka.org
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. svibnja 2012. Pristupljeno 11. studenoga 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  4. International Network of Street Papers, insp.ngo
  5. Croatia’s street paper Ulične svjetiljke covered in mainstream pressInačica izvorne stranice arhivirana 11. listopada 2016., INSP, insp.ngo, pristupljeno 9. rujna 2016.
  6. Nagrade HHO-a pateru Stjepanu Kušanu, časopisu "Ulične svjetiljke" i Ustavnom sudu[neaktivna poveznica], HRT, www.hrt.hr, pristupljeno 15. prosinca 2013.
  7. "Uličnim svjetiljkama" nagrada HHO-aInačica izvorne stranice arhivirana 15. prosinca 2013., www.beskucnici.info, pristupljeno 15. prosinca 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta