Uljana repica

Izvor: Wikipedija
Uljana repica
Brassica napus
Sistematika
Carstvo:Plantae
Red:Brassicales
Porodica:Brassicaceae
Rod:Brassica
Vrsta:B. napus
Dvojno ime
Brassica napus
L.
Baze podataka

Uljana repica (olaj, lat. Brassica napus) je industrijska biljka iz porodice krstašica; u divljini nije poznata. Uzgaja se radi sjemena koje sadrži oko 40 % ulja i 20 % bjelančevina.[1]

Ulje iz sjemenki koristi se za proizvodnju prehrambenog ulja, ali i biodizela. U prosjeku jedan hektar zasijane uljane repice može dati 400 litara biodizela.[2]

Uljana repica je treći najveći izvor za dobivanje biljnog ulja u svijetu,[3] iza soje i palme uljarice, a također je drugi glavni izvor proteinske hrane iako čini tek petinu proizvodnje prvog glavnog izvora, soje.

U Europi se uzgaja i kao krmno bilje, i to za zelenu krmu u svježem stanju. Koristi ju se i za silažu. Njeni nusproizvodi se koriste za krmne smjese. Koristi se i u ratarstvu, za zelenu gnojidbu. U poljodjelstvu se koristi za plodosmjenu, u smjeni uzgoja pšenice i kukuruza.

Najveći proizvođači uljane repice su zemlje Europske unije, Kanada, SAD, Australija, NR Kina i Indija.

U Hrvatskoj je najrasprostranjenija ozima uljana repica.

Varijeteti[uredi | uredi kôd]

Sinonimi[uredi | uredi kôd]

Postoje mnogobrojni sinonimi, ukupno 105.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Uljana repica. Agroklub d.o.o. Pristupljeno 3. veljače 2020. Zanemaren tekst "site:agroklub.com" (pomoć)
  2. Glas Koncila br.38 (1682)Arhivirana inačica izvorne stranice od 30. listopada 2007. (Wayback Machine) Vlado Čutura: Biodizel u Hrvatskoj, razgovor sa Snježanom Fijan-Parlov, konzultanticom Instituta za energetiku i zaštitu okoliša, 17. rujna 2006.
  3. Oilseeds: World Markets and Trade | USDA FAS (PDF) (engleski). fas.usda.gov. Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 17. kolovoza 2015. Pristupljeno 25. kolovoza 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Brassica napus
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Brassica napus
Wikivrste imaju podatke o taksonu Brassica napus