Uragan Katrina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radarska animacija uragana Katrina

Katrina je ime za uragan koji je krajem kolovoza 2005. pogodio južnu obalu Sjedinjenih Američkih Država.

Nastao je 24. kolovoza 2005. kraj Bahama, a prvi udar na kopno dogodio se kraj Miamija (Florida) kad je jačina uragana bila kategorije 1 na Safir-Simpsonovoj skali za uragane. Tamo je uzrokovao veće poplave i 11 poginulih. Svoj put uragan je nastavio u Meksičkom zaljevu gdje je dobio na snazi. Dana 29. kolovoza Katrina nalijeće na američke države Louisianu i Mississippi s jačinom kategorije 4 (vjetrovi brzine 250 km/h). Uzrokovane su velike štete na priobalnim područjima, a 80% grada New Orleansa potopljeno je. Uragan je također izazvao žrtve i štete u američkim državama Alabami, Tennesseeju, Georgiji i Kentuckyju.

Ukupno je poginulo više od 1.800 ljudi (službene brojke su 1.836 poginulih i 705 nestalih).[1][2][3] Procijenjeno je da je to bila najskuplja prirodna katastrofa u SAD-u do tada.[4] Četiri godine kasnije, tisuće stanovnika Mississippija i Louisiane još žive u skloništima i kamp-kućicama.

Katrina je također imala jak utjecaj na okoliš. Olujni val uzrokovao je jaku eroziju obala, u nekim slučajevima potpuno razoravanje obalnih područja. US Geological Survey je procjenio da je 560 km2 kopna pretvoreno u vodenu površinu zbog uragana Katrine i Rite. Ta izgubljena površina bila je mjesto parenja morskih sisavaca, smeđih pelikana, kornjača i ribe, kao i selica poput crvenoglave patke. Oluja je uzrokovala izljevanje nafte iz 44 postrojenja, što je rezultiralo s 26 milijuna litara istečene nafte. Dio nafte je ušao u ekosustav, a grad Meraux je bio poplavljen mješavinom vode i nafte. Nema službenih izvješća o izljevima u more.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Uragan Katrina
  1. The death toll for Hurricane Katrina now at over 1,500 people
  2. Louisiana: Reports of Missing and Deceased. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. ožujka 2016. Pristupljeno 28. lipnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Deaths of evacuees push toll to 1,577
  4. Most expensive Natural Disaster in the US