Urdu (etničke grupe)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Urdu Muhadžiri)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Urdu ili Pakistanski Muhadžiri (naziv koji su dobili po islamskom izrazu Muhadžir, što znači „izbjeglica”), je kolektivno ime za više etničkih grupa nastanjenih u Pakistanu i susjednoj Indiji, ali ima ih dosta rasipanih po svijetu. Glavna karakteristika etničkih grupa Urdu je urdu jezik i islam. U moderna vremena mnogi Urdu su iselili u područje Perzijskog zaljeva, zapadnu Europu, Sjevernu Ameriku i zemlje Commonwealtha. Njihov jezik danas je službeni jezik Pakistana, pripada indoeuropskoj porodici i sadržava u sebi perzijskih i arapskih riječi.

Urdu govornike nalazimo u svim slojevima društva, ima ih bogatih i siromašnih, kao i zemljovlasnika, nepismenih i obrazovanih. -Ruralni Urdu, na primjer, žive u kućicama od blata ali imaju posebne prostorije za žene, urbani naravno žive po suvremenim stanovima. Ima toliko razlika među njima da je teško generalizirati o njihovom načinu života.

Prije razdvajanja Pakistana i Indije (1947.) Urdu su činili vrlo rasprostranjenu ekonmomsku i socijalnu klasu. Odvajanjem Pakistana (1947) mnogi Urdu ostaju u Indiji. Trgovci i radnici doživjeli su manje promjena. Srednja klasa imigrira u područje Perzijskog zaljeva. Urdu koji napuštaju Indiju i odlaze u zapadne zemlje često uzuimaju državljanstva zemlje domaćina. Mnogi ovi iseljeni Urdu koji čine drugu generaciju doseljenika izgubili su kontakt s domovinom i zaboravili jezik i kulturu.

Urdu u Pakistanu poznati su i vode se pod kolektivnim imenom Urdu, u Indiji su međutim poznati pod raznim lokalnim grupama od kojih su sve muslimanske i govore urdu jezik.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]