Uspornik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Uspornik na ulici u Brazilu
Horní Počernice zpomalovací pruh.JPG
Uspornik na ulici u Španjolskoj

Uspornik ili uspornik prometa (razgovorno ponekad i ležeći policajac) naziv je za napravu ili prepreku koja se postavlja preko uličnog kolovoza ili preko ceste da bi se na tom mjestu primoralo vozače usporiti vožnju. Ukoliko brzinu ne smanje, na automobilu ili vozilu može dovesti do oštećenja gume ili primjerice do deformiranja naplatka.

Mjesta postavljanja[uredi VE | uredi]

Uspornici obično se postavljaju u blizini škola, predškolskih ustanova ili drugih objekata u kojima borave djeca i gdje ih je potrebno zaštititi od nesavjesnih vozača. Mogu se postavljati i na drugim mjestima gdje je potrebno usporiti cestovni promet, npr. u ulicama ili na cestama na kojima se nalaze brojni pješaci, tj. u ulicama koje se povremeno pretvaraju u gradska korza ili turističke šetnice. Mogu se postavljati i na mjestima gdje se sporedne ceste ili ulice spajaju s cestama ili ulicama koje imaju pravo prvenstva da bi se spriječilo izlijetanje vozila na takve ceste.

Način izrade[uredi VE | uredi]

Uspornici se rade od tvrdih materijela, obično od betona, ali se zbog održavanja, brzine postavljanja ili popravka se rabe i elastični materijali, kao što je guma.

Uspornike mogu zamijeniti foto-radari i za svaku veću brzinu od dopuštene, vozači bi mogli dobiti novčanu kaznu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Uspornik