Ustaška uzdanica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Neodgovarajući sadržaj Tema ovog članka ili dijela članka po svojoj važnosti možda ne udovoljava Wikipedijinim kriterijima.

Ako do 21. lipnja 2021. članak ili njegov sporni dio ne dobije podršku zajednice na stranici za razgovor o članku, bit će obrisan.

Ne uklanjajte sami ovaj predložak. Prepustite to administratorima.

Ustaška uzdanica je prema Propisniku o zadaći, ustrojstvu, radu i smjernicama "Ustaše" - Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, sva hrvatska mladost, muška i ženska u dobnoj skupini od sedme do jedanaeste godine života. Navršenjem jedanaeste godine svečano se prelazilo u višu dobnu skupinu, Ustaške junake. Od ove dobne skupine, kao i starijih skupina Ustaške mladeži, postrojavala se radna služba ustaške mladeži. Na čelu je stajao zapovjednik. Zapovjednici su bili izravno podređeni poglavniku. Uzdanica se dijelila na pojedine grane djelovanja poput odjela za vojničku prednaobrazbu, duhovni odgoj, promičbu, tjelovježbu, umijeće, zdravstvo, društvenu i gospodarsku brigu, a kod djevojčica i za kućanstvo. Granama su rukovodili odjelni upravitelji. Članom Ustaške mladeži odnosno Ustaške uzdanice postajali su svaki Hrvat i Hrvatica kad bi navršili sedmu godinu života, a mjesni ih tabornik Ustaške mladeži pozvao u tabor. Članstvo je prestajalo smrću, navršenom dobi ili odstranjenjem iz redova.[1][2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ustaša: dokumenti o ustaškom pokretu / priredio Petar Požar. - Zagreb : Zagrebačka stvarnost, 1995., str. 257, 283-284, ISBN 953-192-013-3
  2. Iz Propisnika o zadaći, ustrojstvu, radi u smjernicama "Ustaše" - Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, Narodne novine, br. 181 od 13. kolovoza 1942.
  3. Petar Pekić: Ustaška organizacija u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Postanak Nezavisne Države Hrvatske, borba za njeno oslobođenje i rad na unutrašnjem ustrojstvu, Zagreb, 1942.