Utøya

Izvor: Wikipedija
Otok Utøya u crvenom krugu

Utøya (fonetski:ʊtœjɑ) je otok u Norveškoj smješten u Tyrifjordenu u općini Hole, u okrugu Buskerud. Otok je nenaseljen a prostire se na 0.106 km2.

Otok je u vlasništvu Saveza socijaldemokratske mladeži (Arbeidernes ungdomsfylking, AUF), omladinskog ogranka vladajuće Laburističke stranke u Norveškoj, koji na njemu održava ljetne kampove. Organizacija ga je godine 1950. stekla na poklon od Oslo og Omegn faglige samorganisasjonen (Konfederacija sindikata Osla). Otokom upravlja komercijalno poduzeće Utøya AS.[1] koje ga ponekad iznajmljuje za razne događaje.

23. srpnja 2011. je, neposredno nakon bombaškog napada na središte Osla, na otok došla osoba u policijskoj uniformi i, prema izjavama svjedoka, počela pucati iz vatrenog oružja na sudionike kampa kojih je bilo oko 600. U napadu koji je trajao dva sata je poginulo najmanje 76 osobe, uglavnom adolescenata. Napad, za koji policija sumnjiči 32-godišnjeg poduzetnika po imenu Anders Behring Breivik, predstavlja najveći napad pojedinačne osobe vatrenim oružjem po broju žrtava u povijesti.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. ''Utøya 2010 – AUFs summer camp'' (Arbeidernes Ungdomsfylking. Auf.no. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. rujna 2011. Pristupljeno 23. kolovoza 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]