Utrka s preprekama

Izvor: Wikipedija

Utrka s preprekama (engl. obstacle course racing (OCR)) je sport u kojem natjecatelj krećući se na nogama mora savladati razne fizičke izazove u formi prepreka. Utrke variraju u duljini, broju prepreka te udaljenosti između prepreka.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Joe De Sena je osnivač Spartan utrke. U svojem životu je završio maratone, ultramaratone, ironmane i pustolovne utrke. 2007. je na svom imanju organizirao utrku pod imenom "Utrka Smrti" koju je završilo 3 od 8 njegovih prijatelja. Utrka, na kojoj osim što se trčalo, moralo se svladati razne prepreke. Već 2009. godine osnovao je Spartan Race. Spartan Race je brand koji organizira utrke s različitim brojem preprepreka i različitih udaljenosti. Prepreke s kojima se suočavaju natjecatelji su raznovrsne; preskakanje zidova različite visine, penjanje užetom na 5 m visine, puzanje ispod bodljikave žice, nošenje kanti ili vreća uzbrdo, bacanje koplja u metu, prelaženje prepreka držeći se samo rukama (karike, šipke,…), prelaženje blatnih rupa gdje se povremeno treba zagnjuriti u blatnu vodu i slično. Nemogućnost dovršavanja prepreke ili zadatka kažnjava se s 30 "marinaca" koji se moraju napraviti pred sucem nakon prepreke koja se ne može završiti.

Spartan utrke nisu prve utrke s preprekama. Utrka pod imenom "Tough Guy" održana je još 1987. Ima ih još nekoliko starijih pod imenom "Rugged Maniac", "Tough Mudder", "Warrior Dash" itd.[1]

International Obstacle Race Federation koja okuplja utrke s preprekama, pustolovne utrke i ninja utrke osnovana je 2014.

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

"Combat Race" (hrvatski brand) je prvi put održan 2013. u Belom Manastiru.[2]

"Mountain Madness" (hrvatski brand)[3], prva planinska utrka s preprekama u Hrvatskoj, prvi put je održana 2015. u Ravnoj Gori.[4]

Spartan utrka s preprekama prvi put je u Hrvatskoj održana 2023. u Svetoj Nedelji.[5]

"Challenger Race" (hrvatski projekt) održan u Varaždinu 2023. je hibrid utrke s preprekama i CrossFita.[6]

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Utrka s preprekama koji govori o športu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.