Utvrda Lahore i vrtovi Šalimar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Utvrda i Šalamar vrtovi u Lahoreu
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Utvrda i Šalamar vrtovi u Lahoreu
Flag of Pakistan.svg Pakistan
Godina uvrštenja: 1981. (5. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iii
Ugroženost: 1999.-2012.
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/171 UNESCO

Utvrda i Šalamar vrtovi u Lahoreu su naziv UNESCO-ve svjetske baštine koja se sastoji od Utvrde Lahore i Vrtova Šalimar u gradu Lahoreu (pokrajina Pandžab, Pakistan). Oni su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1981. godine, a na popis ugroženih mjesta svjetske baštine su dospjeli na zahtjev pakistanske vlade zbog uništenja povijesnih rezervoara 1999. godine kako bi se proširio put i zbog propadanja zidova vrta[1]. No, 2012. godine su izbrisani s ovog popisa zbog poboljšanja zaštite[2].

Utvrda Lahore[uredi | uredi kôd]

Utvrda Lahore se nalazi na sjeveroistočnom kutu utvrđenog starog grada Lahorea, ima trapezasti oblik i proteže se na području površine veće od 20 hektara. Utvrdu je dao izgraditi mogulski car Akbar Veliki (1555.-1605.) na mjestu starije palače, i nadograđivali su je njegovi nasljednici. Pored njenih trinaest monumentalnih portala, u palači se nalaze paviljoni Šeeš Mahal, Naulaha i Moti Masdžid.

Vrtovi Šalimar[uredi | uredi kôd]

Šalimar vrtovi (pundžabski: شالیمار باغ) ili Šalamar vrtovi su perzijski vrt koji je u Lahoreu dao izgraditi Šah Džahan 1641.-42. godine. Nalaze se 5 km od središta grada i značajno su tjecali na vrtnu arhitekturu širom središnje Azije[3].

izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Utvrda i Šalimar vrtovi u Lahoreu. UNESCO. Pristupljeno 15. ožujka 2011.
  2. Better conservation in Pakistan and the Philippines allow Committee to remove two sites from World Heritage List in Danger (engl.) Posjećeno 30. srpnja 2012.
  3. Šalimar vrtovi na Gardens of Mughal Empire (engl.) osjećeno 15. ožujjka 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]