Veleučilište VERN'

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s VERN)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovaj okvir treba zamijeniti infookvirom.
Vern logo.jpg
Veleučilište VERN'
Godina osnutka2000.
Tip obrazovne ustanovePrivatno visoko učilište s pravom javnosti
Dekanprof. dr. sc. Vlatko Cvrtila
Predsjednik Upravnog vijećaBranko Štefanović
Studentiviše od 1.800
Alumnijiviše od 4.500
LokacijaTrg Drage Iblera 10
Zagreb
Republika Hrvatska
Websitevern.hr

VERN je privatno veleučilište u Republici Hrvatskoj,[1] sa sjedištem u Zagrebu. Kao visokoobrazovna ustanova djeluje od 2000. godine na temelju dopusnice Ministarstva znanosti i tehnologije[2] te je s obzirom na godinu svoga osnutka, prvo privatno poslovno visoko učilište u neovisnoj Hrvatskoj. U lipnju 2009. VERN' postaje članicom udruge European Foundation for Management Development,[3] koja okuplja više od 700 poslovnih subjekata iz sektora obrazovanja, poslovanja, javnih službi i konzaltinga iz 80 zemalja svijeta.

VERN' ima 7 studijskih programa na preddiplomskoj razini (Ekonomija poduzetništva, Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje, Novinarstvo, Odnosi s javnošću i studij medija, Poslovna informatika, Tehnički menadžment, Turizam  - turistički i hotelski menadžment)[4] i 7 na diplomskoj razini (IT menadžment, Filmska i televizijska režija i produkcija, Menadžment održivog razvoja turizma, Poduzetnički menadžment, Računovodstvo i financije, Upravljanje ljudskim potencijalima, Upravljanje poslovnim komunikacijama)[5], kao i međunarodni MBA program koji se izvodi u suradnji s United Business Institutes iz Bruxellesa.[6]

Povijest i razvoj[uredi VE | uredi]

Povijest[uredi VE | uredi]

VERN' je utemeljen 1990. godine. Deset godina kasnije, na temelju dopusnice i rješenja Ministarstva znanosti i tehnologije RH[7], VERN' počinje djelovati, prvo kao visokoobrazovna institucija pod imenom Visoke škole za ekonomiju poduzetništva s pravom javnosti. Prvi, tada jedini, pokrenuti stručni studij bio je Ekonomija poduzetništva, koji i danas predstavlja okosnicu svih preddiplomskih studija i poslovne kulture, na kojoj su utemljeni VERN'ovi obrazovni programi.

2001. godine VERN' kao prva privatna visokoobrazovna ustanova u državi,[8] započinje s uvođenjem bolonjskih standarda u svoj nastavni proces.

2002. godine se u suradnji sa Sveučilištem Vaasa[9] iz Finske te Institutom ISTUD[10] iz Milana uključuje u projekt Tempus Europske Unije, sa zajedničkim projektom razvoja visokog poduzetničkog obrazovanja u regiji.

2003. godine s VERN'a izlazi prva generacija prvostupnika/baccalaureusa sa zvanjem ekonomista poduzetništva.

2005. godine uveden je novi preddiplomski studij Poslovna informatika i tri specijalistička studija na diplomskoj obrazovnoj razini – Poduzetnički menadžment, Upravljanje poslovnim komunikacijama te Računovodstvo i financije. Iste godine VERN' postaje partner United Business Institutesa iz Bruxellesa te uvodi međunarodni MBA studij koji se izvodi u Zagrebu i Bruxellesu. Broj upisanih studenata na sve studijske programe približava se brojci 1.000.

2007. godine Visoka škola za ekonomiju poduzetništva s pravom javnosti, prerasta u Veleučilište VERN', prvo hrvatsko privatno veleučilište[11] orijentirano na poslovno obrazovanje, s naglaskom na razvoj poduzetničkog svjetonazora. Proširuju se prostorni kapaciteti: otvara se novi prostor u Importanne Galleriji, nove multimedijalne učionice, studijska biblioteka, zbornica i studentska kantina.

2009. godine VERN' je protagonist prvog uspješnog projekta okrupnjavanja u sektoru visokog obrazovanja. U obrazovnu grupaciju VERN' ulazi Zagrebačka škola za menadžment, privatna visokoškolska ustanova specijalizirana za edukaciju upravljačkih kadrova u turizmu.

2011. godine Grupi VERN' se pridružuje Visoka novinarska škola (VNŠ), visokoobrazovna ustanova specijalizirana za obrazovanje medijskih stručnjaka, koju je 2007. godine osnovao Ivo Pukanić kao "NCL Visoku novinarsku školu". U tom procesu, lepeza VERN'ovih preddiplomskih studija proširuje se za studij Novinarstva, zajedno s njegovim studentima i profesorima, čime VERN' dopunjuje vertikalu medijsko-komunikacijskih studija.

2012. godine na otoku Visu je otvoren Međunarodni sveučilišni centar VERN'-Vis.

2013. godine Grupi VERN' se pridružuje Visoka politehnička škola u Zagrebu i njezin preddiplomski stručni studij Tehnički menadžment.

2014. godine Grupi VERN' se pridružuje Visoka škola Kairos, a ponuda VERN'ovih preddiplomskih studija raste za još jedan novi studij Odnosi s javnošću i studij medija. Time je nadopunjena vertikala medijsko-komunikacijskih studija Veleučilišta VERN'.

2016. godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske izdaje Veleučilištu VERN' dopusnicu za izvođenje preddiplomskog studija Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje. Lepeza VERN'ovih preddiplomskih studija proširuje se za još jedan studij, na ukupno sedam preddiplomskih studijskih programa[12].

2016. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske izdaje Veleučilištu VERN' dopusnicu za izvođenje specijalističkog diplomskog stručnog studija Upravljanje ljudskim potencijalima, čime se se broj specijalističkih diplomskih stručnih studija na VERN'u povećava na šest programa[13].

2017. godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske izdaje Veleučilištu VERN’ dopusnicu za osnivanje Sveučilišta VERN’[14].

Preddiplomska razina[uredi VE | uredi]

Na preddiplomskoj razini, VERN' izvodi 7 preddiplomskih stručnih studija[15]:

 • Ekonomija poduzetništva
 • Filmsko, televizijsko i multimedijsko oblikovanje
 • Novinarstvo
 • Odnosi s javnošću i studij medija
 • Poslovna informatika
 • Tehnički menadžment
 • Turizam - turistički i hotelski menadžment


Diplomska razina[uredi VE | uredi]

Na diplomskoj razini, VERN' izvodi 7 specijalističkih diplomskih stručnih studija[16]:

 • IT menadžment
 • Filmska i televizijska režija i produkcija
 • Menadžment održivog razvoja turizma
 • Poduzetnički menadžment
 • Računovodstvo i financije
 • Upravljanje ljudskim potencijalima
 • Upravljanje poslovnim komunikacijama


Savjet VERN'a[uredi VE | uredi]

U siječnju 2011. osnovan je Savjet Veleučilišta VERN' – krovno strateško savjetodavno tijelo, koje čine brojni ugledni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva. Jednoglasnom odlukom članova, za predsjednicu Savjeta izabrana je Doris Pack, zastupnica u Europskom parlamentu, te predsjednicu Odbora za obrazovanje, kulturu, medije, šport i mladež u EU parlamentu.

Ostali članovi, predstavnici su znanosti i obrazovanja, gospodarstva, javnosti, politike, kulture i umjetnosti, a svojim znanjem i iskustvom sudjeluju u određivanju strateških smjernica razvoja i pozicioniranja VERN'a, s posebnim naglaskom na društveni kontekst njegovog djelovanja. Rad Savjeta odvija se u tematskim sjednicama i konzultativnim razgovorima o temama, prije svega vezanim za obrazovanje i gospodarstvo.[17]

Članovi Savjeta[uredi VE | uredi]

Erasmus[uredi VE | uredi]

Veleučilištu VERN' je prosincu 2010., temeljem odluke Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualu politiku i kulturu Europske unije (Bruxelles), dodijeljena Erasmus proširena sveučilišna povelja. Tom se poveljom nastavnom i nenastavnom osoblju te studentima, omogućava sufinanciranje studijskih boravaka, kao i stručna praksa u inozemstvu. Mobilnost će se početi primjenjivati u akademskoj godini 2011./2012.[18]

VERN' Alumni klub[uredi VE | uredi]

Alumni klub simbolično je utemeljen u lipnju 2006. godine na svečanosti održanoj u Kristalnoj dvorani hotela Westin, pod pokroviteljstvom predsjednika RH.[19] Ciljevi Alumni kluba realiziraju se kroz gostovanja uglednih hrvatskih i međunarodnih gostiju (Michael Porter, Oliviero Toscani, Doris Pack, Jan Melsen...),[20] organizaciju i suorganizaciju konferencija i seminara iz različitih poslovnih sfera (Plivin poslovni forum,[21] konferencija o tranziciji u obiteljskom gospodarstvu, konferencija o obiteljskom poduzetništvu...) te organizaciju javnih debata od općedruštvenog značaja[22] (konferencije „Hrvatska i EU – Što donosi članstvo?“ i „Hrvatska i NATO“, HR+ forum, gostovanje predsjedničkih kandidata...).

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]